Пламен Даракчиев осветява 33 000 военни разузнавачи. Край с разузнаването ни!

Пламен Даракчиев

Новоназначеният парламентарен секретар на МО Пламен Даракчиев в първия си работен ден реши да „освети“ досиетата на 33 000 военни разузнавачи.

 

Бившият син активист от началото на демокрацията е категоричен, че ще предаде на Комисията по досиетата 33 000 архивни единици на военното разузнаване.

 

Пламен Даракчиев побърза да сподели намерението си в социалната мрежа Фейсбук:

 

„Днес ми е кажи-речи работен ден. Имам куп задачи за идната седмица, за които трябва да се подготвя. Най-важната от тях от казуса с архива (от 1944 до юли 1991 г.) на Военното разузнаване. В случая трябва да подпомогна министъра Николай Ненчев да вземе своето решение като съгласувам становищата на различните институции, които имат отношение към проблема.

 

Моето лично мнение е, че законът с тази ужасна абревиатура – ЗДРДОПБГДСРСБНА, иначе казано Законът за досиетата, трябва да бъде изпълнен. Военното разузнаване трябва да предаде на Комисията по досиетата въпросните 33 000 архивни единици.

 

Естествено, чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА няма да бъдат оповестявани публично. Отново в изпълнение на закона, тъй като той предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани.

 

Освен това службата трябва да изпълни и другото изискване на закона – да предаде списъка на всички, които са работили или работят в нея след 10 ноември – от началник сектор до ръководител на службата. И съответно са принадлежали към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА да бъдат публично оповестени.

 

На пръв поглед и от гледна точка на закона, нещата изглеждат ясни, но съпротивата е огромна. Въпреки разпорежданията на предходните министри, въпреки изявленията на президента Плевнелиев за предаването на архива.

 

Не мога да си представя, че отново ще се окажем безсилни пред този проблем. Тъкмо обратното, министър Ненчев е категоричен, че законът трябва да бъде изпълнен и ние, неговия екип трябва да си свършим работата.

 

Така че очаквайте през идните седмици новини в това отношение. Ваше право е да знаете цялата истина, нашето задължение, пък е тя да бъде публично казана.“

Вашият коментар