Областна комисия обсъди предстоящи пътни ремонти и мерки за намаляване на риска от произшествия

Предстоящите ремонти на обекти от републиканската пътна мрежа и въвеждането на мерки за намаляване на риска от произшествия в някои участъци бяха дискутирани на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. То се проведе в редуциран състав под председателството на областния управител Веселин Вълчев. Участваха ръководители и заместници от Областното пътно управление – Сливен, РДНСК, ОД на МВР, общините.

През т.г. предстои да бъде освежена маркировката на всички пътища от първи, втори и трети клас, тъй като срокът на годност на „старата“ маркировка изтича, информира директорът на ОПУ – Сливен инж. Митко Иванов. Очаква се през април да започне ремонтът на главния път през прохода Вратник – от местността Табелите до границата с Великотърновска област. Продължава ремонтът и на главния път в участъка от котленското село Градец до разклона за сунгурларското село Бероново. Възложено е изготвянето на проект за основен ремонт на селскостопанския надлез в местността Радина чешма, на подбалканския път за София. Очаква се ремонт на асфалтовата настилка на автомагистрала „Тракия“ в участъка между пътен възел Хаджи Димитрово и пътен възел Нова Загора. Цялостното състояние на републиканската пътна мрежа в Сливенска област е много добро. Тя е с дължина от близо 570 км, от които 42 км е сливенският участък от магистрала „Тракия“. В отговор на запитване за инцидентите с преминаващи ТИР-ове през котленското село Мокрен, от ОПУ съобщиха, че монтираната в рисковия участък ограничителна система за пътища /мантинели/ е с най-голяма здравина сред останалите в областта. Тя е експериментален тип и е с устойчивост за лекотоварна влакова композиция. От ОПУ подчертаха, че край пътя, преди навлизане в населеното място, са поставени всички необходими пътни знаци.

Началникът на РДНСК – Сливен инж. Снежана Генова обърна внимание, че ведомственият път – отклонение от главния път през Мокрен към базата на полигон „Ново село“ не е приет и въведен в експлоатация. Областната комисия препоръча на община Котел да предприеме необходимите действия, включително и да информира Министерството на отбраната като заинтересована страна.

Областният управител Веселин Вълчев съобщи, че е сезиран от граждани за незадоволителното състояние на пътя между котленското село Нейково и сливенското село Раково. Особено в котленския участък настилката е силно увредена. Сигнали за пътя са подавани и в ОПУ, въпреки че ведомството няма отношение към общинските пътища. Получените запитвания ще бъдат отнесени по компетентност към администрациите на двете общини.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР – Сливен комисар Димитър Кикьов запозна участниците в заседанието с няколко конкретни предложения за подобряване на безопасността на движението в Сливен, които вече са внесени в общината за разглеждане. Става дума за района на областната болница; за паркираните автомобили на бул. „Христо Ботев“, които създават пречки за излизащите от „Розова градина“ коли; за обезопасяването на бул. „Бургаско шосе“ в района на пешеходната пътека и неизползваемия подлез и др.

Към момента в Сливен е засилен контролът за скоростта на движение на автомобилите, тъй като превишената скорост е най-честата причина за произшествия. Паралелно с това пътната полиция е завишила вниманието си към пешеходците, както за тяхната безопасност, така и за спазването от тяхна страна на правилата за пресичане на булеварди и улици.

В заседанието участваха още началникът на отдел в ОПУ – Сливен инж.Валя Модева, ст.инспектор от сектор „Пътна полиция“ Йордан Кръстев, зам. кметът на община Сливен Камен Костов, зам. кметът на община Твърдица Антон Драганов, секретарят на община Котел Христо Карабекиров, гл. експерт по общинската инфраструктура в община Сливен инж. Костадин Костадинов.

Вашият коментар