За съжаление, нашата професия не е много популярна и ценена в България

Кинезитерапевтът Пламена Чиликова:

Ако човек не е имал нужда от такъв род специалист, знанието му се свежда до „някакви масажи“

Пламена Чиликова e родена в Сливен през 1984 г. Завършила е в Стара Загора Медицинския колеж – специалност Рехабилитация (бакалавър), след това – в Русенския университет „Ангел Кънчев“ – специалност Кинезитерапия( бакалавър). Магистър е по „Адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания“ ( Националната спортна академия), магистър „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ в Медицински факултет – Пловдив; магистър по Рехабилитация, Уелнес, СПА и балнеолечение в Медицински факултет – Пловдив. Към момента работи като кинезитерапевт в Дом за стари хора – Сливен.

Пламена, за професията кинезитерапевт в Сливен се знае малко. Изясни каква е разликата с рехабилитатор.

– Когато ме попитат какво работя, много често се случва след моят отговор – „кинезитерапевт съм“, да последва втори въпрос – „какво е това?“ или направо предполагаем отговор: „ – Някакви масажи, нали?“. За съжаление, и рехабилитатор, и кинезитерапевт (физиотерапевт), макар и много важни, са не много популярни и ценени специалности в България. Ако човек не е имал нужда от такъв род специалист, знанието му се свежда до „някакви масажи“. Да, масажите се включват в Кинезитерапията (часовете за изучаването им са много повече от тези във всеки предлаган масажен курс и обучението продължава години), но са много малка част от нея.

Кинезитерапевтите и рехабилитаторите (физиотерапевти) изучават, анатомия и физиология на човешкото тяло, биохимия, биомеханика, кинезиология, почти всички видове заболявания, латински език, психология, педагогика, философия  и много други общи и строго специализирани предмети.

„Kinesis“ – това е гръцката дума за движение, а „терапия“ значи лечение чрез движение и така получаваме цялото наименование кинезитерапия. Модерният ни живот често предлага удобства, като собствена кола или градски транспорт и забравяме, че най-доброто средство за поддържане на форма и добро здраве е движението.

Рехабилитацията е комплекс от мероприятия – медицински, социални, правни, педагогически и др., които имат за цел да предотвратяват инвалидността и да възстановяват в оптимални граници физическите, психическите, професионалните възможности на индивида с цел той да бъде ресоциализиран.

Основната разлика между рехабилитатор и кинезитерапевт, е, че рехабилитацията е медицинска специалност, специалността кинезитерапия не е в регистъра на медицинските специалности.

Разбрах, че си любимката на възрастните в Дома за стари хора в Сливен. Вярно ли е, че ги глезиш с вана с етерични масла, за да се успокояват?

– Не, Ники, не бих нарекла лечебните вани “глезене“. Ваните с етерични масла и минерални соли, които правя, са лечебни. Закупувам материалите за ваните от личния си бюджет. В Дома за стари хора – Сливен съм направила вани освен с етерични масла и минерални соли, но и с мед и прополис, вана с хвойна. В изграденото водолечение в  Дом за стари хора- Сливен, прилагам наученото през годините. Направени са на потребителите лечебни процедури с морски пясък (Псамотерапия – лечение чрез покриване на тялото с нагрят морски пясък.); Алготерапия – лечебните свойства на водораслите: Водораслите безспорно са източник на живот. Морските растения са генетично най-старите форми на растенията на земята и са признати за изключително богати на минерали и микроелементи. В многобройните видове са концентрирани множество богатства на морето: витамини, аминокиселини, микроелементи като йод, магнезий, калий, желязо, селен, цинк и други. Порите на кожата притежават способност да абсорбират всички тези полезни за здравето и красотата вещества, което прави водораслите отлично естествено средство за здрава и красива кожа.

През 1986 г., алготерапията е официално призната от френското Министерство на здравеопазването като „пълноправен медицински подход.“ В изграденото водолечение е имало и процедури с морска лука и лечебна кал.

Вярно ли е, че Домът за стари хора – Сливен е един от малкото в страната, в който се прилага водолечение?

– Потребителите на Дома за стари хора – Сливен са късметлии, че могат използват напълно безплатно водолечение. Имаме  изградени 2 вани с тангентор и басейн. Според мен малко старчески домове имат тази лечебна екстра за възрастните хора.

Спомням си как преди две години балони полетяха в небето над ОУ „Елисавета Багряна“. Това беше пак твоя инициатива. Може ли да припомниш?

– Не беше моя инициатива, а на преподавателката Гергана Султанова, твоя бивша колежка. Тя ме покани, да проведа открит урок на нейните ученици за правилният стоеж, профилактиката на гръбначните изкривявания. Бях много поласкана от поканата, от топлото отношение и приветливост на директора на ОУ Елисавета Багряна, госпожа Гергана Султанова и, разбира се, на учениците, с които направихме един урок за здравето в забавна игра. По идея на госпожа Султанова полетяха балони с цветовете на трибагреника ни. След урока всеки един от участниците получи направен от мен комплекс за правилно телодържание; упражнения с изправителна гимнастика;за ползите от това, колко е важно да стоим правилно на учебния чин.

Преди близо две години ти организира друга инициатива – Час по пътна безопасност се проведе в Дома за стари хора в Сливен. Какво те подтикна към тази идея и какви бяха резултатите?

– Към тази инициатива ме подтикна безопасността на възрастните хора. Исках те да разберат повече за безопасното пресичане на улиците, за движенията по тях , за тяхна безопасност.

На какви други мероприятия си била инициатор?

– По моя покана на гости са ни били от Българския червен кръст;  Районната служба пожарна за безопасност и защита на населението; Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен с ръководител Деан Митев; Спортен клуб „ Стефан Данчев“ – Сливен с ръководител госпожа Виолета Бинева; Управителя на дентален център – Сливен Николай Йосифов; Алпинистът Атанас Скатов, Бог да го прости;  децата от ОУ „Братя Миладинови“ изнесоха пиесата“ женско царство“; посещение до военно формирование 22220 град Сливен; РЗИ- Сливен; Обществен Дарителски Фонд- Сливен; „Югоизточно Държавно Предприятие“ ДП- Сливен, Дора Пондалова; Общността на бесарабските българи в Сливен и други. Искам да изкажа своите най-искрени благодарности на всички гости, които приеха моята покана, на всички, които приеха нашите потребители, като техни гости. Направихте  възрастните хора обогатени с повече знания, спокойствие и положителни изживявания. Благодаря ви за чистите сърца!

С директора на Дома за стари хора Нина Накова бяхте домакини на тематични лекции, организирани от фондацията на Дора Куршумова, моята счетоводителка, ОДФ-Сливен. Разкажи повече.

– Да така е! Имахме удоволствието Общественият дарителски фонд да ни гостува няколко пъти  с различни лекции и занимания за възрастните ни потребители.

Ще споделиш ли какви други идеи имаш за Дома за стари хора, които да предложиш на ръководството или още не са достатъчно изяснени, за да бъдат медийно достояние?

– Идеи имам още, но нека да останат засега в тайна и да изненадам възрастните хора с нови инициативи. За съжаление, поради епидемичната обстановка, не мога да ги осъществя, но се надявам скоро това да свърши.

Лично аз си признавам, че не знам много за професията „кинезитерапевт“. Първата ми асоциация е за героя от ситкома „Двама мъже и половина“ – там братът на Чарли е кинезитерапевт. Но у нас не се говори за тази важна професия. Защо? Колко може тя да помогне на и за здравето?

– Кинезитерапията помага на хора с болки в ставите, намалява мускулното напрежение и свързания с тях дискомфорт и облекчава натегнати или къси мускули.

Фундаментална част от работата на кинезитерапевтите е да разработват и наблюдават програми за упражнения, за да помогнат на хората да възвърнат мускулната си сила и  загубените функции поради нараняване, заболяване или сериозна травма.

Някои кинезитерапевти се съсредоточават върху специфични видове пациенти или състояния, като например хора, които се възстановяват от наранявания или такива с дегенеративно мускулно- скелетно заболяване.

Кинезитерапевтите трябва много добре да познават структурата на човешкото тяло и механизмите, които го управляват. Те трябва да знаят каква е връзката между различните части на тялото, как комуникират различните системи и органи.

Те ръководят пациентите чрез терапевтични упражнения, водна терапия, учене чрез ходене, използване на протези/ортези и разработване на режим на упражняване през целия живот.

Задължение и основно умение на кинезитерапевтите е след основната терапия да изберат упражнения, които ще постигнат конкретни цели за повишаване на силата или мобилността, без да причиняват болка или дискомфорт на пациента. Кинезитерапевтите подчертават психологическите и физическите ползи от терапевтичните упражнения за рехабилитация.

Кога хората трябва да потърсят кинезитерапевт?

– Хората не знаят кога да потърсят кинезитерапевт, затова не  се обръщат директно към нас. Отиват при невролог, ортопед, след което са препратени към физиотерапевт, който ги праща на физиотерапия.

Болки в кръста, болки в краката, във врата, плексити в горната част на тялото, виене на свят и фрактурите. Най-често е това. И възстановяване след инсулт. Това са най-често срещаните заболявания, когато хората търсят помощ. В днешно време – и след прекаран КОВИД 19.

Понеже си кинезитерапевт в Дома за възрастни хора-Сливен, твоята помощ по-необходима ли е на старите, отколкото на младите?

– Според мен моята помощ е необходима на всички, защото тя обхваща всички възрасти.

Ти разказваш накратко за пясъколечението, ако се изразявам правилно, в твоя ФБ. Но си кратка, затова ще те помоля да обясниш сега какво представлява?

Псамотерапия – лечение чрез покриване на тялото с нагрят пясък:  Ваканция, слънце, плаж, море! Изглежда, лятната почивка може да въздейства благоприятно на тялото и психиката многостранно чрез различни компоненти. Един от тях е пясъкът, а възстановяващата и лечебна процедура се нарича псамотерапия.

Данни за използването на нагрят пясък с релаксираща и лечебна цел са открити в ръкописи и рисунки, датиращи още от времето на древна Гърция. Римляните са покривали телата на страдащи от ревматизъм пациенти с нагорещен пясък като алтернативна форма на лечение и облекчаване на симптомите на тяхното страдание. Днес псамотерапията не е обвита в такъв мистицизъм и науката знае, както нейните ползи, така и противопоказанията за нейното приложение. В класическия си вид псамотерапията се прилага в комбинация с таласотерапия и хидротерапия в специализирани рехабилитационни центрове. Използват се различни видове пясък като големина на частиците, химична структура и физични характеристики (топлоемкост). Практически, импровизирана псамотерапия може да си направи всеки човек на плажа. Важно е продължителността на сеанса, обаче да не е повече от 30-40 минути. И при най-малкия усетен дискомфорт процедурата трябва да се прекрати.

Минералният състав на пясъка също има своето значение. Пясъкът съдържа йони на различни химични елементи. Бидейки в контакт с кожата, тези йони се абсорбират в различна степен. Някои от йоните имат релаксиращ ефект върху нервната система, други участват като кофактори в антиоксидантната защитна система на организма. Трети имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Промяната в минералния състав на различните видове пясък, използвани в класическата псамотерапия, има отношение към спецификата на лекуваната или облекчаваната патология. Универсален ефект на псамотерапията е обезболяващият. В този смисъл, методът се използва за облекчаване на болката при артрити, невралгии, възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат и др.

Псамотерапията е метод за релаксация и облекчаване на симптомите на някои заболявания и състояния.

Вярно ли е, че кинезатерапевтите сте търсени най-вече при гръбначни проблеми или това е наложен отнякъде мит?

– Не кинезитерапевтите не са търсени само за гръбначни изкривявания, но, както споменах, и за редица други заболявания.

Hа каква възраст се появяват най-често оплакванията в областта на гръбначния стълб, вкл. дископатия?

– Това не мога да кажа с точност, защото както може в детска възраст да се появи сколиоза при децата, така може при възрастните да се появи дискова херния, дископатия. Аз например придобих дископатия на 25 годишна  възраст.

Какви препоръки даваш на пациентите от Дома за стари хора в Сливен и какви препоръки ще дадеш на жителите на цялата област, които имат подобни проблеми?

– Потребителите в Дом за стари хора – Сливен, с болки в гръбначния стълб, са вече с хронични проблеми, но ние, с колежката ми, рехабилитатор, Галина Костадинчева, им прилагаме изправителна гимнастика всяка сутрин, физиотерапия, лечебни масажи. А за хората, които имат подобни проблеми, бих препоръчала два – три пъти на ден да си правят упражнения за своето заболяване, които могат да намерят в интернет и чието изпълнение ще им отнеме не повече от 15 минути на серия от упражнения. А от спортовете – плуване. Разходките, правилното телодържание и масажи препоръчвам също.

Кинезитерапевтите можете ли да работите със Здравната каса?

– Кинезитерапевтът не може да работи без лекар!

Има ли противопоказания за провеждане на процедурите?

– Кинезитерапията е противопоказана, когато:

•        При повишена температура от неизвестен произход и повишена СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите).

•        При остри възпалителни процеси. Може да се прилага в хроничните стадии на възпалителните процеси.

•        При изключително силни болки, независимо от мястото и естеството им. Изключение се прави само при заболявания на ставите. При тях ранното прилагане на кинезитерапия е от голямо значение за запазване на функцията им.

•        При кръвотечения – както вътрешни, така и външни. Изчаква се докато кръвоизливът спре. Месечният цикъл при жените не влиза в това число.

•        При наличие на чужди тела в съседство с големи кръвоносни съдове и нервни стволове.

•        В случай на инфекция, интоксикация, голяма кръвозагуба и др.

•        При злокачествени тумори в напреднал стадий

Силата на кинезитерапията не се крие в използването й, а в превенцията.

Кои са най-често срещаните контузии, как да се предпазим от тях и ако ги получим, какво да правим?

– Изкълчванията и навяхванията са всекидневни злополуки, навяхванията… Острите навяхвания възникват веднага след увреждане на мускула или сухожилието, вследствие на удар (например, силен удар след падане) или на прекалено разтягане на мускула, което може да стане, когато вдигате тежък предмет. Навяхванията могат да бъдат хронични, развиващи се във времето заради пренатоварване на мускулите и сухожилията по време на продължителни, повтарящи се движения.

Лицата с навяхвания могат да усетят болка, мускулни спазми, възпаление или свивания. Мускулите  с най-голям риск от навяхване са мускулите в гърба, коленете, лакътя (особено при игра с тенис ракета или мятания) и мускулите на ръката (предполагащи хващане, като например гимнастика, голф или гребане).  

Изкълчванията са почти винаги причинени от удар или падане, водещо до изваждане на ставатa от мястото й, като понякога причинява разтягане и скъсване на сухожилията. Специфичните симптоми са болка, висиниране и възпаление. Ставите с най-висок риск от изкълчване варират в зависимост от дейностите. Например, скоковете (прескачане на препятствия, волейбол или баскетбол) или бягане върху неравна повърхност могат да причинят изкълчвания на крака, коляното или глезена. Падане върху ръката, с която се опитвате да възстановите равновесието, може да причини изкълчване нa китката.

Пламена, какво е твоето лично мнение, защо у нас е неглижирана рехабилитацията?

– За съжаление, ако в България тази специалност пациентите все повече я разбират и оценяват, може би сред колегите тя е малко по-неглижирана. Те не я възприемат като много ценен метод. Това вероятно е, защото резултатите не са толкова бързи, както при останалите специалности. При нас процедурите са малко по-продължителни във времето. То е един цикъл от процедури, ежедневни. Това се прави с цел натрупване  на естествените процеси в организма, така че пациентът да може да се възстанови.

В България физикалната терапия е крайно неглижирана – като постоперативен процес, като късен следоперативен процес, а за профилактика трудно може да се говори. Рехабилитацията е грацията на нацията и рехабилитаторите са тези специалисти, които установяват функционалните проблеми в тялото – причинени от прекалено натоварване в определени движения или застоял начин на живот. Защото не се разбира от хората, че това е завършителен етап от комплексното лечение за една част от пациентите, както и поддържащо лечение през целия живот за друга част  от тях. Ефективното рехабилитационно лечение допринася пациентът по- бързо да се върне на работното си място, или да направи възможното да се самообслужва, за да не тежи на семейството си, или да забави прогресирането на инвалидизирането.

Как оценяваш нивото на българската рехабилитация?

– Школата на българската рехабилитация е силна. Въпреки финансовите затруднения,  и сега се разработват  и се внедряват нови лечебни методики. Благодарение на кампанията  „Българската коледа” се закупиха роботи  за клиники и отделения работещи с увреждания на децата. Разбира се, днес технологиите се развиват бързо, появяват се нови апаратури, които с успех се прилагат при инвалидизирани болни, но се изискват значително повече средства.

Как да завършим интервюто?

– Потребителите на Дома за стари хора – Сливен са късметлии, че могат използват напълно безплатно водолечение Благодаря на теб и твоите медии – сайтове и единствения вестник в Сливенска област, за предоставената възможност да разкажа за специалността „Кинезитерапевт“ , за различните инициативи,които правя в Дом за стари хора- Сливен.

Благодаря, че ти и колегите ти отразявате тези хубави неща, които се случват с хората от третата възраст. Защото, като цяло, обществото не се интересува, те рядко присъстват във фокуса, новините. Особено сега, когато са капсулирани, поради епидемичната обстановка.

Благодаря ти, Ники, за подкрепата и за благородната инициатива! Бъдете здрави!

Едно интервю на Николай Сосеров

Вашият коментар