Два паметника от социалистическия период са запазени в Сливен

Паметник на Съветската армия има издигнат в Сливен, сочи справка в регистрите на паметниците в Община Сливен. Паметникът е разположен на изхода на града, на хълма Хамам Баир.  Представлява каменен масив под формата на пантеон.

По време на Втората световна война в  Сливен е била разположена армейска болница. В нея са лекувани военнослужащи, получили рани и контузии в боевете при Яш-Кишиневската операция през август 1944 г., едно от сраженията, предопределили изхода на войната. Затова  в местността „Хамамбаир“, е разположена костница, в която са погребани тленните останки на починалите в тази и във всички други болници от Югоизточна България съветски воини. През 1948 г до костницата е издигнат паметник, припомня радио „Фокус“.

Преди време в града бе премахнат паметника на Владимир Ленин в градската градина. Остана само постаментът, на който сега се провеждат концерти и пърформанси.

В градската градина е разположена и братска могила – Паметник на незнайния воин.

На 9 май в Сливен пред паметника на Хамам Баир се отбелязва Денят на победата, поднасят се венци и цветя. От братската могила тръгва Шествието на безсмъртния полк.

Вашият коментар