Сливенски духовник обясни защо Левски не може да бъде канонизиран за светец

– На двама-трима пишман-националисти им „хрумна“ идеята да канонизират Апостола на Свободата – Васил Левски – Йеродякон Игнатий. Ще се опитам да обясня като за тях защо не може да бъде канонизиран този национален герой.

 

Църквата е на Дядо Боже. Той е определил едни правила в една книга, която се нарича Библия и даже някои хора са я чели. Тези правила са продължени от едни Общонародно-църковни (вселенски) митинги (събори) – Седем на брой. В тях се говори как хората да се свържат с Дядо Боже и как да бъдат Негови синове и дъщери, чрез Църквата. Принципът е почти състезателен и само който се състезава по правилата постига успех, тоест, става светец на тази Църква.

 

Васил Левски (Йеродякон Игнатий) е дал обет на Дядо Боже да бъде монах – това никой не го оспорва. След това става революционер – и това е добре. Но по време на своята народна дейност е убил едно малко дете. Това го поставя в позицията да бъде низвергнат от сана си. А за да стане светец, е трябвало да остане йеродякон. Та така…Надявам се, стана ясно!

 

И на мен ми се иска да имахме възможността да го канонизира ЦЪРКВАТА (обърнете внимание! Не, хората, разграничаващи се от Църквата; не Бай Бойко; не момците от тройната националистическа коалиция; не папата; не далай Лама.нито даже далай Куче) Но това убийство поставя в абсолютна невъзможност канонизацията.

 

За мен Васил Левски е Национален Герой и в този смисъл името му е свято за всеки българин! Не е хич уместно някой да сметне, че искам да намаля достойнството му или да погазя честта му!

 

Отец Силвестър Янакиев

4 отговора на “Сливенски духовник обясни защо Левски не може да бъде канонизиран за светец

  1. Мене пък малко ме смущава този език на обяснение на нещата от страна на духовно лице. Гордостта и сарказмът нямат място в духовните беседи, особено ако се водят от хора, които не са „низвергнати от сана си“ поради някакви по-сериозни причини от тези, да се отнасят към останалите хора като към недорасли и слабоумни деца.

  2. Това би трябвало да го знае всеки мирянин.Да той е национален герой,но не и светец.Та той е бил готов да убие по всяко време,както и е убивал.Но тука е налице така наречената на псевдопатриотите та те с викове Българи-юнаци и биеики невини хора си мислят че изпълняват Божията воля и Христовия закон-смешници.

  3. Iskam samo da dobavia, che tezi za koito spomenah, che krav sa proleli, tova v nikakav sluchai ne gi pravi nedostoini ili chemiastoto im ne e tam. Te sago dokazali s zhivotasi…

  4. И мен ме смущава сарказма и непознаването на Библията на духовника Силвестър. И ако сте прочели много жития на други светци, в други държави, на други народи, ще разберете , че Васил Кунчев, дякон Игнатий може да е светец.ПРАВОСЛАВЕН А вие сте псевдо християни , както другите са псевдо патриоти . Май не сте чели Библията – Савел- Павел ?Колко е избил преди да ослепее пред Дамаск? Мога и други д а кажа, но е безсмислено

Вашият коментар