И все пак ЕС обяви в своя резолюция православието за опасна пропаганда

1f2662c4e55946e8fc58372b47c2260c

Депутатите в Европарламента приеха резолюция за противодействие на руската пропаганда, съобщава телевизия RT. В документа като най-опасни се споменават информационната агенция Sputnik и самата телевизия RT.

В гласуването са участвали 691 депутати. 304 депутати са подкрепили резолюцията, против са били 179, а 208 са се въздържали.

В началото на октомври беше съобщено, че комисията по външните работи на Европарламента се е занимала с руската пропаганда, насочена срещу страните от ЕС и е одобрила план за противодействие. В документа се посочва, че най-голямата заплаха за Европа са Русия и „Ислямска държава“. Сред основните пропагандни средства на Кремъл според евродепутатите са телевизия RT, информационната агенция Sputnik и Руската православна църква.

Автор на документа е евродепутатът от Полша – Анна Фотига.

В резолюцията православието е обявено сред „опасните видове идеологии“, защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят.
В момента в ЕС православни са България, Гърция, Румъния и Кипър. Големи православни малцинства има в Хърватия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия. А в Германия има цели 3 милиона православни вече.

В доклада се обръща внимание, че според разузнавателните служби на някои европейски страни Русия има намерението да извършва операции за дестабилизиране на други държави, обясни по време на дебата в Страсбург евродепутатът Андрей Ковачев, който е автор на някои от поправките в текста.

Тази седмица докладът, който в момента обсъждаме, стана повод за нова атака срещу Европейския съюз, като подобни медии твърдят, че Европейският парламент готви в последния момент тайна поправка към доклада, която да забрани православието. Пример за хибридна информационна война, и показва защо Европейският съюз трябва да противодейства на пропагандата. Много съжалявам за това, което чух от колегите от европейските социалисти и демократи, че те ще се въздържат при гласуването, коментира пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

http://www.cross.bg/

 

Един отговор на “И все пак ЕС обяви в своя резолюция православието за опасна пропаганда

  1. Как могат да се правят „тайни поправки“ в официален документ?По законите на логиката значи така си ни лъжат и с другите решения в ЕС,за да не можем да отреагираме навреме.Това ли е демокрацията?Е,“браво“!А нашите представители в ЕС какво правят при подобна простотия,засягаща РБ?

Вашият коментар