СРАМ: ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ТУРИ КАТОЛИЧЕСКА КОРОНА НА ПРАВОСЛАВНИЯ НИ ЦАР САМУИЛ

 

11

Скулпторът Александър Хайтов, член е на Нацио­налния политически съвет на ПП „Национален фронт за спасение на България” – основната партия в Патриотичния фронт, короняса българския цар Самуил с… унгарска корона на св. Стефан. Царствени­ят символ е поставен вър­ху скулптората на Самуил, която официално ще бъде открита на 8 юни. Стату­ята ще бъде поставена в градинката до храма „Св. София” в столицата. Тя е висока 4 метра, а поста­ментът, на който ще стои, е висок 2,20 метра. Инициа­тивата е по повод 1000-го­дишнината от смъртта на българския владетел. Хайтов печели конкурса на Столичната община за про­ект на монумента и твърди, че той ще струва 100 000 лева. Парите са дарение от фондация „Българска памет”.

Авторът признава, че копирал символа на власт­та от автентичен образец: „Тя е документална коро­на, византийска, която в Будапеща се съхранява”. Премълчава обаче, че бук­вално е откраднал символа на унгарската държавност. Короната се приема за све­щена и названието и е „Све­тата корона на Унгария”. В преамбюла на Унгарската конституция, приета на 25 април 2011 г., дори е запи­сано: „Ние почитаме дости­женията на историческата конституция и Светата ко­рона, в които са въплатени непреходността на консти­туционната държавност на Унгария и единството на нацията”.

Историците твърдят, че короната е от две час­ти, които първоначално са били разделени. Горната част – която е като шлем със тънки златни пласти­ни е била положена върху главата на унгарския крал Ищван I (Стефан) в 1000 година от легат на папа Силвестър II по повод прие­мането на християнството в Унгария. Долната част пък е дар от византийския им­ператор Михаил VII Дук за маджарския крал Геза I. Тя е изпратена 75 години по- късно като знак, че визан­тийският император призна­ва за равнопоставени със себе си унгарските крале. Твърди се, че тази част пър­воначално е принадлежала на византийска принцеса и че двете части са съедине­ни през XII век. Във времето короната е била използвана от 55 унгарски крале.

С плагиатския си гаф Александър Хайтов налива вода в мелницата на ма­кедонските националисти, които смятат Самуил за ма­кедонски цар и дори му из­дигнаха паметник в Скопие.

2 отговора на “СРАМ: ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ТУРИ КАТОЛИЧЕСКА КОРОНА НА ПРАВОСЛАВНИЯ НИ ЦАР САМУИЛ

  1. Тъй като в 997 година Самуил стъпва на българския престол малко известен е факта че се обръща към римския папа да му бъде признато царско достойнство заедно с корона която получава заедно с благословията и титула император на българите от Рим Явно автора на паметника е предположил че короната изпратена от римския папа е близка като изпълнение и символика на една друга такава изпратена от папа Силвестър II на унгарския владетел Ищван I долу горе по същото време с няколко години разлика и тази която в момента се съхранява в Унгария се предполага че е оригиналната затова и короната на главата на Самуил е подобна на унгарската корона но не е същата

Вашият коментар