Китай направи силен политически ход

9RIA-181785-Preview

Си Цзинпин обяви плановете си да създаде банка на срещата на страните от АСЕАН и предложи на чуждестранните партньори да се присъединят. Над 20 страни намериха проекта за интересен. В частност, Индия – една от най-големите икономики в света, а също така Пакистан, Шри Ланка, Непал, Бангладеш, Оман, Катар, Кувейт и всички страни от АСЕАН с изключение на Индонезия.

Първоначално интерес към китайския проект проявиха редица европейски страни, а също Австралия и Южна Корея. Но САЩ оказа натиск върху съюзниците си, като настоя да се игнорира китайската инициатива. Те заявиха, че банката няма да може да осигури добри екологични стандарти при реализацията на инфраструктурните проекти. А също така едва ли ще отговаря на изискванията да бъдат гарантирани правата на човека – критерии, на които отговаря Световната банка и Азиатската банка за развитие. Зад позицията на САЩ прозира поредният опит да се сдържи Китай, смята специалистът по Изтока Андрей Островски:

– В региона има борба за икономическо влияние между САЩ и Китай. Създаването на китайска банка е продължение на тази борба. На САЩ не им трябва силен конкурент. Неговите възможности трябва да се подкопаят по всякакъв начин. Допускам, че и вълненията в Хонконг са провокирани от САЩ със същата цел. Този район е борсова, пристанищна и банкова площадка за Китай. САЩ се опитаха да я разширят, за да лишат Китай от конкурентни предимства за излизане зад граница.

Китай е втората икономика в света. Нейната роля продължава да расте, но това не спомага за увеличаване ролята на  Китай в международните финансови институции. В частност в МВФ, Световната банка и Азиатската банка за развитие, които са под силното влияние на САЩ и ЕС. А Западът игнорира всички искания на Пекин да промени ситуацията. Напредването на проекта на Китай е предизвикателство пред глобалния икономически ред, смята експертът Андрей Островски:

– Това е крачка към увеличаване на собствената роля в света, в международните икономически организации. И второ – стремеж към увеличаване ролята на юана в международните валутни плащания. Банката е обезпечена с валутните резерви на Китай, по чиито размери тя е на първо място в света. Това е значителна стъпка, която ще привлече огромна маса развиващи се страни, заинтересовани тъкмо от финансирането на инфраструктурните си проекти. Китай освен икономическия подем ще се стреми и по-нататък да увеличи влиянието си и да откъсне голям брой развиващи се страни от Запада – САЩ и ЕС. И новата банка е комфортна площадка за това.
http://bulgarian.ruvr.ru/

Вашият коментар