„Патриотите” пращат ромите в резервати – значи стават за съюзник на Борисов

f97e9c6a50c4824ce99e4d5762621574„Атака” били „националисти”, а коалицията НФСБ – ВМРО – „патриоти”, значи втората става за съюзник на ГЕРБ. Горе-долу така може да бъде формулирано препирането на хард националистическата идеология на хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – най-вече с мълчанието на мастити интелектуалци и иначе гласовити правозащитни НПО. Целта е Патриотичният фронт да се превърне във втората патерица на Бойко Борисов във властта – първата е запазена за Реформаторския блок.

Да, ама не, както казва доайенът на българската журналистика Петко Бочаров. Рано или късно „патриотичното” трябва да излезе на светло и Хаштаг-BGдава своя скромен принос в това отношение.

Какво се получава? Напоследък националистическото плашило „Атака”, която дамгоса с подкрепата си във властта първо ГЕРБ, а после и БСП, успешно еволюира по посока на социалното и подяжда електората на социалистите. В същото време агресивната националистическа, на моменти дори расистка идеология на минаващите за „правилни” националисти остава извън светлината на прожекторите. Очевидно Европейската народна партия, задокеаснските служби, българската  „евроатлантическа” общност и родната олигархия желаят на всяка цена „наше” дясноцентристко правителство, начело с Борисов. Да сте чули Българският хелзинкски комитет и кохортата на финансираните от „Америка за България” НПО-та да са направили по детайлен разбор или въобще някакъв анализ на предизборната програма на Патриотичния фронт?

Няма и да чуете. Защото депутатите на Симеонов и Каракачанов са крайно необходими за да се състави/или крепи правителство, доминирано от ГЕРБ.

В политическата програма на Патриотичния фронт има цели раздели, от които би трябвало да настръхне косата на всеки евроатлантик, правозащитник, журналист и нормален човек. Експлоатирайки недоволството на голяма част от етническите българи от толерирани от държавата нелицеприятни и престъпни практики от представители  на ромския етнос и трупаните с десетилетия проблеми в него, „патриотите” предлагат решение уж по посока на интеграция на „добрите” роми и „изолиране” на лошите.  Само по себе си и в общочовешки план това е израз на една расистка идеология.

Могат да бъдат откроени поне три топмерки за справяне с „циганския проблем”, макар че такова определение в програмата не фигурира:

–  създаване на  отделни „цигански селища“, извън големите населени места, в които ромите да живеят във фургони;

–  да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта сред ромите;

– изолираните селища да бъдат превърнати в туристически атракции по подобие на индианските резервати в САЩ.

И какво излиза в крайна сметка? Влизаш в парламента с програма за съдаване на „цигански резервати“ и превръщането им в туристическа атракция и ставаш обект на желанието на ББ.

Правата на човека ряпа да ядат – важното е да се натамани властта.

 

Предлагаме ви частта от Политическата програма 2014 на Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО, посветена на „циганския въпрос”.

ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ – НФСБ – ВМРО ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА 2014

 

VII. Отношение към етносите

 

2. Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО обявява нулева толерантност при отказ за интегриране.

            Владеенето на български език е първа стъпка към интеграцията.  Децата на етносите с майчин език, различен от българския, трябва да положат езиков тест една година преди да тръгнат на училище. Ако изпитът е неуспешен, те трябва да завършат интензивен курс в отделни детски групи, който трябва да се заплаща от родителите им. Само така тези деца могат да станат равностойни и да получат необходимото образование.

– Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО е за спешни меркиза разбиване на капсулирането в циганските гета и на турскоговорящите региони. Причина за нарастване на циганската престъпност е отказът на държавните институции да прилагат законите в тях.

– Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО е за национална стратегия за приобщаване на циганите, катко се насърчават тези, които изкарват прехраната си с честен труд, образоват децата сни и заплащат своите сметки и данъци. Към останалите, които благоденстват благодарение на рекет, контра/анда, детска и битова престъпност, проституция и разпространение на наркотици, законът трябва да бъде приложен с цялата му сила.

– Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места, в пустеещ държавен фонд (фургони), като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, ел. захранване, вода, общи санитарни възли, бани.

            Необходимо е  денонощно полицейско присъствие, както и спазването на екологичните и здравни нормативи. За децата трябва да се осигури транспорт до най-близкото училище и се насърчава трудолюбието и последващо професионално обучение.

Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства, гинекологична помощ и образоване на младите родители.

Стриктно да се спазва законът за минималната възраст за сключване на бракове, а нарушителите да бъдат санкционирани по бързата процедура.

Държавата трябва да осигури бързо приобщаване за всеки, който пожелае и полага усилия за това и изолира всеки, който не желае като му осигури елементарни условия и средства за съществуване.

–  Средствата по реализация на горната програма да бъдат търсени от европейските институции и държави, потърпевши от циганската емиграция. Гореописаните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.). За целта могат да бъдати зползвани и средствата, икономисани за сноциални помощи, помощи за майчинство и надбавки, описани в раздела за социална политика.

Д-р Иво Инджов, Институт за модерна политика

Хаштаг-BG

Вашият коментар