Доц. д-р Фирас Алшарани: Още по-строга карантина, армията да помогне (+ВИДЕО)

Доц. д-р Фирас Алшарани е роден в Дамаск, Сирия, през 1963 г. Завършил е Медицинска академия в София през 1987-а, добива специалност спортна медицина през 1989 г. и  се дипломира в Спортната катедра към Медицинска академия през 1990 г. През 1995 г. получава специализация по вътрешни болести – ревматология, ендокринология, онкология, гериатрия, инфекциозни болести в Hospital General във Валенсия. Между 1993 и 1995 е лекар към футболния клуб „Леванте Унион Депортива“, тогава от Втора испанска дивизия, сега в Първа, после е доктор и към други отбори до 2000 г. От 1995 г. е асистент по вътрешни болести, а от 2004 г. е доцент. В момента работи в Hospital General.

Лекарят от началото на епидемията е на първата линия в битката с коронавируса. За да е в помощ на изплашените българи и испанци, доц. Алшарани всеки ден пуска видеа, в които обяснява какво трябва да правим по време на епидемията. Експертът се съгласи да отговори на няколко въпроса на Lupa.bg, които да внесат малко повече яснота в ужаса, който ни връхлетя.

– Доц. Алшарани, знаете новините от България, затова ви питам – какви пропуски откривате у нас при мерките срещу вируса?

– Първо, карантината трябва да е по-стриктна, колкото е по-стриктна, толкова ще е по-кратка. Трябва да има повече персонал, повече респиратори за обдишване, повече тестове и инфраструктура, повече болници и по-добра координация между медицинските екипи, за да може да се употреби максимумът от тяхната работа.

Според мен е особено нужно да има достатъчно тестове, които ще трябват и след карантината, както и предпазни екипи за протекция на медицинския персонал. Освен това трябва да се включи и армията, за да се дезинфекцират големите пространства като градинки, паркове и обществени сгради.

– Какво още можеше или все още можем да направим за ограничаване на заразата?

– Всички хора, когато излизат от вкъщи, трябва да са с ръкавици и маски, но излизането не трябва да е прекаленото – само когато е наложително. Хората трябва да се информират перманентно за вируса от медии, които разполагат със специалисти в медицинската сфера и предават данните коректно.

– Как изолацията се отразява на имунната система?

– Изолацията не действа нито положително, нито отрицателно на имунната система, влияe по-скоро на психическото здраве.

– Пушенето рисков фактор ли е?

– Безспорно пушенето е рисков фактор. Зависи обаче от количеството изпушени цигари, както и на колко години е пушачът, тъй като когато пушиш, променяш клетките в белите дробове, което пък намалява техния капацитет.

– Кое е по-опасно – затлъстял организъм или стар организъм при COVID-19?

– И двата варианта са опасни, само че ако дебелите хора са млади, не е същото – рискът не толкова висок.

– Какво лечение прилагате в Испания?

– Вариантите са три – при позитивен тест на млад човек, който няма рисков фактори и няма засягане на белите дробове, ние го лекуваме във вкъщи с контрол по телефона. Употребяваме лекарства за сваляне на температурата, за болка, за кашлица и т.н., като пациентът стои 1 месец под карантина.

При позитивен тест на пациент с рискови фактори (сърдечни, белодробни или чернодробни заболявания, астма, диабет, хронични болести и при хора над 60 г.) без да има пневмония от вируса, го оставяме под наблюдение в болница за 14 дни.

При най-тежкия вариант – позитивен тест на пациент с рискови фактори и пневмония, причинена от вируса, човекът се хоспитализира в реанимация или в интензивните инфекциозни отделения на болницата.

– Вие препоръчвате ли инхалатори за астма в домашни условия (салбутамол)?

– Не, това няма нищо общо със вируса, затова и не се лекува като астма.

– Възможно ли е след изолацията пак ще пламне заразата, както твърди нашият доц. Атанас Мангъров?

– Този въпрос е много обширен, не може да се обясни толкова кратко. Карантината е нужна, за да се спре масивната зараза. Когато тя е стопирана, трябва строг контрол, така че профилактиката да продължи. Това ще рече да се носят ръкавиците, маските, хигиената да е на ниво. Всеки, които има температура повече от 38 градуса, трябва да мине тест и ако е положителен – да остане под карантина за един месец вкъщи или в болница. Освен това всички, които са имали контакт с него, задължително на тест. Така масивната карантина се сваля до колективна до нейното приключване.

– Адекватно ли е лечението с антибиотици като при пневмония, след като още няма ваксина?

– Не е адекватно лечението с антибиотици за пневмония, причинена от коронавируса, макар че се използва азитромицин, но няма голям ефект.

Публикуваме и едно от последните видеа, които доц. Алшарани постна фейсбук в стремежа си да бъде полезен на българите:

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s