Циганските махали изригват с COVID-19 до седмици

Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Не се ли въведат драконовски мерки с КПП-та в ромските гета у нас, до седмици картината от Бергамо ще стане действителност у нас. За това арлармираха пред “Труд” общинските администрации по места, които настояват за въвеждане на строг контрол в рисковите общности.

Никакви забрани и закони не ловят ромите, видя репортерска проверка и в столичния квартал “Татарли”.

В Благоевград масово всяка сутрин обичайните клошари и събирачи на боклуци ровят в контейнерите.

Медиатори разнесоха на всички безплатни маски, обясниха им се точно какви са правилата, но всичко за един ден. Най-рисковите махали са в Петрич, Сандански, Микрево -с по 5 хиляди души.

Ако тръгне зараза по ромските фамилии, то обявените легла за лечение в цяла Благоевградска област, няма да стигнат само за тях, показва наша справка. А те са – 280 за лечение и още 53 за по-тежките случаи.

В Пловдив искат КПП-та за 60 000 роми по махалите. Свободно движение и търговия по улиците, деца, които си играят навън под погледа на техни роднини на сладка раздумка, а когато се раздават помощи, опашки пред пощите, в които полицаи въвеждат ред, а най-тежка е ситуацията в “Столипиново”. Там, както и в Шекер, Арман и Аджисан махали живеят между 50 000 и 60 000 души. Всички тези хора под риска да се заразят с коронавирус, трябват КПП-та, защото много техни роднини в последните дни се завръщат от чужбина, а спазването на карантината е доста спорно, въпреки проверките на полицията. Леглата за лечение на заразени с COVID-19 на този етап в Пловдив са 546. “Столипиново” да бъде поставено под карантина, предложи общинският съветник от “Демократична България” Йордан Иванов.

 

Д-р Калин Поповски, депутат от ВМРО:

Без бързи тестове пламваме като Италия

– Получихме множество сигнали, д-р Поповски, че в много от ромските махали и квартали в страната карантината не се спазва. Какви мерки трябва да се предприемат?
– Естествено, че не се спазва там карантината. И не само в ромските махали. Трябва да се работи в две посоки и то спешно, иначе може да станем като Италия. В махалите трябва да се изследват насочено с бързите тестове. Така ще можем да се предпазим от една нова инвазия на болестта, която да пламне точно от тези гета. Нека не забравяме, че през последните два месеца, включително и в последните дни, в тези гета се прибраха хора от цяла Европа потенциални заразоносители. Бързите тестове могат много лесно и бързо да изчистят носителите на заболяването или тези които вече са прекарали COVID-19 и вече имат изграден имунитет. Необходимо е да се изследват всички хора на първа линия, но и цялото население. Сборната сума е от порядъка на 200 млн. лева – това не е непосилен разход за българския бюджет.

– Как да гледаме на идеята за слагане на КПП-та в ромските квартали?
– И да се сложат КПП-та, вътре, в самия квартал как ще спрем болестта? Какво ще стане – тези хора, които са зад КПП-та, след 15-20 дни ще задръстят болниците на България. А ние имаме само 2100 респираторни машини. Само с тестове можем да пресеем болните от здравите – авансово, авангардно. Ако оставим ситуацията както е сега, ние не знаем кога ще дойде този пик на заболяването. Така не можем да презеним и преките финансови щети на населението. А ако направим тази пресявка, след края на карантината ще можем да върнем голяма част от населението на работа.

– Къде е дефицитът в болниците – при леглата или апаратурата?
– Болнични легла в България има достатъчно. В 368 болници легла има колкото си искаме. Проблемът е в липсата на обучен персонал и няма респираторни машини. Ключовата дума е тестове, тестове, тестове. Насочено и бързо. Да, понякога имат малко разминаване. Но можем да залеем България. В Германия вече се правят 500 000 бързи теста дневно. Ако не направим авансово тестовете, трябва да удължим карантината с още поне месец и отиваме в тежки финансови и социални драматизми.

 

От ДРОМ предлагат помощ на Щаба

В България голяма част от ромското общество живее в почти капсулирана среда или така наречените “ромски гета”, а именно точно те могат да се превърнат в епицентър на разпространението на вируса. Това се казва в специална позиция на партия ДРОМ, която днес бе разпространена до медиите. И още: “Като отчетем факта, за хигиенните условия и култура в ромските гета, не е трудно да стигнем до извода, че ако не бъдат предприети специални мерки с цел превенция разпространението на COVID-19, това може да доведе до много тежки последствия за страната ни”, пишат от ДРОМ и предлагат техни активисти да се включат в помощ на Щаба.

 

В Сливен

„Надежда“ е без аптека, пускат по 2 автомобила към града

Засилено полицейско присъствие, регулиране на движението и многократни проверки на всеки адрес за спазването на задължителните домашни карантини са част от мерките за контрол, които въведе полицията в Сливен в най-големия и най-беден квартал на града – “Надежда”.

Повече от седмица на входа на 20-хилядното гето се пропускат до двама души към останалите райони на Сливен и по двама души с автомобил. Най-често сочената причина за придвижването е нуждата от аптека или банкомат. Магазини за хранителни продукти и други стоки в квартала има, но аптека и дрогерия – не. Няма откъде хората да изтеглят помощите или заплатите си. Засега под задължителна домашна карантина са близо 70 души, завърнали се от чужбина и техни контактни близки. Тук проверките се извършват по 2-3 пъти на адрес, за денонощие.

https://trud.bg/%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81-covid-19-%d0%b4%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b8/

2 отговора на “Циганските махали изригват с COVID-19 до седмици

  1. за какъв контрол точно говорим в Сливен, отивали до аптеки или банкомати…..от терасата си всеки ден виждам групички по 4-5 роми,носещи на раменете си дървени греди от по 5-6 метра на дължина,изнесни от бившата ТУ болница. Днес една патрулка спря двама роми,какво говореха,не знам,но дървения материал се понесе обратно….поне видимо от моята тераса, но на кой завой тръгна към Надежда….не се знае.

  2. Ас точно живея в тази. Махала която я наричат. Циганска юакарче само цигани не живеятт. Ас. Казвамче тази новене е Лажа и Стига с тия расизми. Просто сме йора всички. Не ласи останем такива щот ако се мерим и вие несте българи. Щоо Ако Ме питате Дядовцитими. Са е… КУЛТУРНО КАЗВАМ АПЛ Е… И. Ваши Бабавци. И Маики Такаче Повече Няма да Говоря и Да бада извинвн за првво Писните Грешки.. SORY I don’t know much Bulgarian to write…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s