FAKE NEWS: „Тайно настаняват бежанци край Сливен“

Няколко сайта, сред които и уж „сериозни”, обявиха, че съвсем близо до Сливен биват настанявани тайно мигранти.

 

Публикуваме без редакторска намеса:

 

„Изпращам ви снимки на новопристигналите „талибани“ в България, за които БОКО се бие в гърдите, че няма да идват.

 

Центъра се намира до гр. Сливен в посока с. Чинтулово, построиха сградата за 2-3 месеца и днес започнаха да пристигат чернилките, няма ограда, няма нищо, вече щъкат навсякъде.

 

Може да скриете номерата на автомобилите, понеже е подсъдимо. Забележете балончетата на вратата, само колко сме гостоприемни…

 

Нямам думи!

 

Надя Бочева”

Оказа се, че това е поредната фалшива новина. Този път целта е да бъде създадено обществено напрежение. Защото жителите на Сливен и региона са против заселване на бежанци-мюсюлмани на наша територия.

 

Истината се оказа съвсем друга. Никакви бежанци, мигранти или „талибани” /както са наречени във фейк нюза/ не са били заселвани до гр. Сливен.

 

Случилото се в неделя край с. Чинтулово е откриване на християнски център. Събитието е било планувано и организирано от една от евангелските протестантски деноминации, базирана в Южна Корея.

 

А „талибаните” са били цигани от селища в Сливенска област и съседните й Ямбол, Стара Загора и Бургас. Ромите били извозени до мястото на събитието с автобуси, а пасторите на местните християнски центрове дошли с лъскавите си коли.

 

В крайна сметка религиозният банкет бил сравнително приличен и единствено храната и музиката малко напомняли на циганска сватба.

 

За съжаление, немалко сливналии са повярвали на „новината” за заселването на мигранти край Сливен, както е видно от реакциите в социалната мрежа. Психологическият ефект е постигнат – създадена е паника у част от местното население. Добре, че навреме бе стопирана с разкритието, че става дума за fake news.

 

Само ще припомним, че преди време кметът на Сливен Стефан Радев категорично заяви, че на територията на общината няма да има център за бежанци. А правителството излезе с решение, че в областта няма да имат право да влизат бежанци, освен тези, настанени в Регистрационно-приемателния център в село Баня, община Нова Загора.

 

„Промяната е за въвеждане на повече рестрикции за бежанците и аз съм за това – за повече ред и повече ограничения. Ние трябва да гарантираме сигурността си. Тези кандидати за бежанци трябва да се подчиняват на правилата на българската държава“, заяви преди време кметът Стефан Радев. Той посочи, че и сега има кандидати за бежанци, настанени в центъра в село Баня, но беше категоричен, че не става дума за разширяване на този капацитет, а за регламентиране на допълнително ограничение за хората, които кандидатстват за бежанци.

 

Фалшивата новина все още не е изтрита от сайтовете, където вчера и днес е публикувана. И продължава с притеснение да бъда обсъждана от сливналии в социалната мрежа.

 

На ред е ДАНС!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s