Наесен се разделяме завинаги със Стария бряст?

Стария бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е поразен от трахиомикоза, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Рашид Рашид, представител на фирмата, която се грижи за дървото от 2014 година. Въпреки поставената поливалентна ваксина Брястът  е бил заразен   есента с така наречената „холандска болест“ – смъртоносна инфекция за този дървесен вид.  От дървото са взети проби, които ще установят щама на заболяването. Експертите се надяват, че Брястът е болен от по – леката – хронична гъбична инфекция, а не от леталната форма – остра трахиомикоза. Резултатите от микроскопското изследване ще бъдат готови следващата седмица, а от посевките – в края на месеца. Ако се окаже, че трахиомикозата е хронична, Стария бряст има шанс да оцелее. В  случай на остра форма се очаква до два – три месеца дървото да изсъхне окончателно. Кметът на Сливен Стефан Радев изрази надежда, че Стария бряст ще продължи да живее. Окончателно това ще стане ясно идната пролет. Дотогава дървото ще бъде обезопасено, ще бъдат поставени и табели, информиращи за неговото състояние. Арбористът /специалист по грижи за дърветата в градска среда/ Димитър Захариев поясни, че за Стария бряст е направено всичко, което е трябвало да бъде направено, а община Сливен е тази, която е вложила най- много усилия и финансов ресурс, за опазване на живота на символа на града. „Дървото е започнало да умира в момента, когато стареенето и гниенето са нанесли големи поражения върху ствола. Болестта само е влошила състоянието му“, коментира Захариев.

Днес на нарочна среща в община Сливен бяха обсъдени състоянието на Стария бряст и мерките, които могат да се предприемат да опазването на дървото. В случай, че Стария бряст загине, от Фондация „Стария бряст“ са готови да предоставят фиданка, отгледана от семе на Стария бряст, която да наследи символа на Сливен и да продължи неговия живот./радио „Фокус“

Един отговор на “Наесен се разделяме завинаги със Стария бряст?

  1. Точно така „за Стария бряст бе направено всичко, което е трябвало да бъде направено“, като например да се полива в 15:00ч. в най-голямата жега в резултат от което стана в още по-окаяно състояние . Това може да се потвърди от всички работещи близо до него. Символът на града си заминава от небрежност не от старост.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s