Тайните на хартията в изложба в памет на Йордан Парушев

В Националната галерия в София започва изложба, посветена на 60-годишнината от рождението на сливналията Йордан Парушев. Публиката ще види селекция от платна, пластики и асамблажи. Изложбата няма ретроспективен характер, а показва част от творческите търсения на художника от последните десет години на неговата артистична работа.

 

Йордан Парушев е „запалил“ искрата и усета към изкуството в много съвременни български художници от младото поколение. Проектът на инициативна група от Фондация „Йордан Парушев” и приятели се реализира със съдействието на Националната галерия.

 

Йордан Парушев е роден на 30 юни 1958 година в Сливен. Завършил е специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Станислав Памукчиев през 1983 година. Приживе бе доцент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” по изкуствознание и живопис и член на Съюза на българските художници. На 15 декември 2011 година творецът загина при автомобилна катастрофа. В биографията си Йордан Парушев има 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

 

В предаването „Нещо повече“ по БНР проф. Станислав Памукчиев говори за следите, оставени от Парушев:

 

„Това, което не може да бъде казано с фактите около неговата съдба и творчески живот, е това вътрешно пристраство отношение, вътрешна отдаденост, обич, любов към изкуството. Това, което Йордан Парушев трайно носеше и изведе като своя висока норма – и като естетически идеал, и като нравствена норма. /…/ Йордан, като свой принос в изкуството, намери изключително интересни, неочаквани, неподозирани възможности на хартията като материал и тази изложба изцяло е концентрирана около тези негови експерименти. Според салона се потърси една селекция, която го изразява в неговата определено най-кулминационна творческа и новаторска позиция”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s