Откритата край Кермен базилика е една от най-ранните църкви в Сливенско

„Община Сливен ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат. Ние помагаме с каквото можем, но основното мнение дали да продължат трябва да бъде на Археологическия институт при Българската академия на науките и на Министерството на културата”. Това посочи при посещението си на разкопките днес кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Седем експерти от Националния археологически институт към БАН, ръководени от доц.д-р Христо Попов – зам.-директор и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. В проучванията се включиха и 20 работници от близките населени места. Разкопките започнаха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни. Министерството на културата са отпуснали 13 000 лева за проучванията. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

 

Кметът Радев уточни, че в бюджета на общината тази година няма заложени средства във връзка с разкопките, а тепърва ще се работи в тази посока. „Първо теренът трябва да се проучи, да се разкрие научния потенциал, от там нататък е въпрос на преценка доколко може да се социализира това място и доколко би било атракция за туристи”, каза кметът на Сливен. Според Радев най-естественото място на откритите артефакти е да бъдат съхранявани в историческия музей в Сливен, като се използват законовите механизми за това.

 

„Музеят в Сливен има дългосрочна програма да продължава проучванията, съвместно с Археологическия институт към БАН. Най-важното е, че ние попълнихме бели петна в нашия район, получиха се впечатляващи резултати, които не допускахме, че може да се случат, посочи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков, участник в експедицията.

 

Разкрити са раннохристиянска трикорабна базилика с дължина над 30 метра и вила от римския период, също така 18 гроба, но според доц. Христо Попов, може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Според доц. Попов, най-вероятно базиликата е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района, по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида.

 

При разкопките е разкрита вила, с представителна жилищна част с 13-14 помещения, стопански помещения, складове за зърно, голям двор и други помощни постройки.

 

Историците имат готовност за консервират за един-два сезона откритите базилика и вила. Те се надяват да се намери възможност проучванията да продължат и догодина.

 

Снимки

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s