КНИГИ СРЕЩУ КЕБАПЧЕТА

Книжарничката „Парнас“ на Евгени Динев се закрива от… общинските съветници

Заведението за палачинки вляво и павилионът за кебапчета вдясно остават

 

Точно 3 търговски обекта – по-скоро собствениците им – на сливенското ларго са получили предизвестие за закриване. Те са павилионът за цветя и залепеният за него павилион за сувенири до Стария бряст, както и известният павилион за книги пред Военния клуб.

 

Последният обект е популярен с името Книжарницата на Евгени, При Евгени. Ако сливналии си определят срещи до Стария бряст, то контакти между четящите хора в Сливен се осъществяват край книжарничката на Евгени „Парнас“. Тук всеки може да остави за получаване книги, писма, предмети от най-различен характер. „Евгени с книгите“ е известен в града под Сините камъни повече от четвърт век!

 

В тази миниатюрна – но твърде известна! – книжарничка можеш да потърсиш всякаква литература. всякакви заглавия. Ако в момента липсва някое, собственикът е определил вторника за пътуване до София и доставяне на заявените книги.

 

Точно тук – и само тук! – се предлагат и сливенски автори!

 

Четвъртвековната изключително полезна за Сливен, за неговите граждани, за неговите гости дейност предстои да бъде прекратена!

 

Тук точно се появява мотивировката – или търсеното основание? Тези 3 павилиона били общинска собственост!

 

Заведението за палачнки вляво и това за кебапчета вдясно били частна собственост!

 

Но какво общо има собствеността тук?! Да, общината, общинският съвет могат да се разпореждат със своята собственост. Но тук не става ли дума за ползата, за ОБЩЕСТВЕНАТА ПОЛЗА от дейността?!

 

Преди 5-6 години подобно посегателство беше надвиснало над книжарничката. Тогава Евгени показа характер, заяви, че ЩЕ ГОРИ КНИГИ НАСРЕД ЛАРГОТО. Ефектът не закъсня. Книгите победиха!

 

Днес съществува опцията ПОДПИСКА ЗА ОСТАВАНЕТО НА КНИЖАРНИЦАТА НА ЕВГЕНИ, както и ПОДПИСКА ЗА СВАЛЯНЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ПОСЯГАТ НА КНИГИТЕ – НА КУЛТУРАТА!

 

Христо Батинков

 

А ето и част от коментарите във Фейсбук:

 

Панайот Бакърджиев: Споделям моментално, както несъгласието с тази дивотия, така и идеята за подписката !!!

 

Vanya Ivanova: Какво тук значи някаква си култура?

 

Danka Vasileva: Между другото, как гражданите могат да отзовават съветници. За депутати и президент знаем. Само ако са убили някой или ако са си отишли от този свят. Така са го измислили, че да са вечни за 4г.

 

Cvetan Pavlov: Ще направят там ,,Лафка,, и ще продават пак книжни произведения – порно списания, хартия за цигари, салфетки, картончета от лотариите.

 

Сребра Пенева: Много, много жалко и за трите павилиона! Тук на един от прозорците Евгени е ,,приютил,, и нас ,,туристи ветерани _Сливен,,като ни е разрешил да поставяме напечатан плана за месеца.

 

Anna Maleshkova:  Боже, в какви времена заживяхме?!

 

Danka Vasileva: А не може ли ние, гражданите, да закрием общинските местни депутати, наречени съветници. Толкова ли им пречат книгите, сувенирите и цветята.

 

Kostas Anastassiu: Точно пък павилионът-книжарница на Евгени може да пречи само на нечетящи и неграмотни управляващи! Сори…

 

Yordanka Slavova Radancheva: Сичката Мара втасала, казваше баба ми едно време (да не продължавам как завършваше), та до павилиона за книги опряха. Аз самата съм се чудила защо този човек седи там за никаква печалба, но това неговото си е мисия. Защото големите книжарници отсреща не предлагат неговите услуги – поръчки за новоизлязла книга, която иначе няма да дойде в Сливен, издирване на стара книга и пр. Ами, да го защитим – подписка ли, що ли – кажете къде и кога…

 

Natalia Garvanova: Обичам да си купувам книги от Евгени, най-вече сливенски книги. Ако в която и да е книжарница попиташ за такава книга, разчитат на компютъра да им я покаже,а той винаги знае за какво пита човек. Аз също ще подкрепя подписката.

 

Bianca Gospodinova: Предлагат ли му друго място или просто му бият шута?

 

Kalin Sivov: Тия от общината, ако бяха много умни, нямаше да работят там. И не подписка трябва за тях, ами шут в гъза.

 

РУМЯНА ХРИСТОВА: Това се казва стимулиране на малкия бизнес в града! Олигофрени!

 

Marieta Velkova: Кретенизьм в действие!

 

Живко Желязков: Така е, в Сливен си правят каквото си искат. Разединиха ни, настроиха ни един срещу друг и сега берем тези плодове.

 

Янко Стефов: Христо, днес кой чете книги? А кебапчета всеки яде. Хайде на кебапчетата – хубави, сочни, печени в сливенската община !

 

Svetlana Violinova: Общинските съветници заслужават приказката: глупак до глупака

 

Stefka Yordanova: Аз предлагам общинарите да се тестват от МОН!

 

Petko Balazov: Много жалко! Това е човекът, чието хоби да чете е и негово препитание! Книгата за него е нещо свято! И да го лишиш от това да разпространява грамотност, култура чрез прецизирани литературни произведения е меко казано простотия! Но не се учудвам ! Кой от съветниците ни чете?! Техният идеал са далаверите!

 

Maria Lateva Luciani: След като общината не желае да помисли за този малък културен оазис на Евгени нека помислят сливналии….. Лесно се унищожава нещо, което е изграждано с години,а кебапчета всеки може да продава……

 

Никола Домусчиев: Язък!

 

Йонка Младенова: Да го защитим! Евгени, ние сме с тебе!

 

Iliyan Hristov: Мили хора, защо хабите нерви и енергия за да се учудвате от толкова глобални тенденции??? Та нали точно унищожаването на образованието и здравеопазването са основните доктрини на така наречената „демокрация“. Всичко, което способства елементарните биологични единици да се превръщат в хора и личности, трябва да бъде ликвидирано!!!! На системата не са нужни грамотни, здрави и мислещи индивиди а именно лабилни, безнравствени и манипулируеми овце. Така всичко е просто „песен“ и няма никакви изгледи за промяна на статуквото. В този ред – общинските пионки само изпълняват „пионерски“ поръчения за покриване на нормативите за унищожаване. И още нещо – референдумите са най-голямата заблуда – срещу всеки един образован глас застават 10 необразовани. Егати демокрацията!!!!

 

Anton Sheev: Нищо чудно да натресат по една Lafka на тяхно място…

Advertisements

One response to “КНИГИ СРЕЩУ КЕБАПЧЕТА

  1. Тази книжарница май я има от мнооого дълго време. И сега ще я махат?
    На кого точно пречи тя, както и павилиончето за цветя и другото за сувенири? Защото там няколко човекаси изкарват хляба с честен труд ли?
    Чия точно е била идеята да се премахнат? Какво ще сложат там от което да печели някоя фирмичка на „близки“ до общински съветници или до кмета?
    В тази логика следва да очакваме да закрият и някоя детска градина или училище и да ги превърнат в кебапчийница, чалгаджийница или още някой подобен идеен проект?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s