Барбара Дулти: В Сливен ще имате един уникален орган, съкровище, което ще остойностява залата, но трябва да каните добри музиканти, да възпитате и публиката!

Ремонтираният орган се завърна в Сливен от Брашов, Румъния, където бе извършена поправката му. Това съобщи пред радио „Фокус“ заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Инструментът прекара две години в специализирана работилница в град Брашов, където фирма за ремонт на подобни инстументи, собственост на  Фердинанд  Щемер има филиал. Самият орган е дарен през 2006 година на община Сливен от град Цюрих, Швейцария. С камион инструментът е пренесен в Сливен, където се съхранява в гараж на общината. През 2012 година в Сливен на инспекция идват двама органостроители – Барбара Дулти и Фердинанд  Щемер . Те установяват, че от съхранението и влиянието на атмосферните условия, инструментът има нужда от ремонт.

През 2015 година е откаран от Щемер в Румъния за ремонт. Сега музикалният орган е върнат в Сливен, започва неговото монтиране и настройка в обновената зала „Сливен. Той ще бъде ремонтиран и настроен от  Барбара Дулти  и Даниел Попович. Монтажът трябва да завърши до 6 септември, уточни зам.-кметът.

„Вие в Сливен ще имате един уникален инструмент, който има всички възможности да изсвири и най-сложните и мащабни органни творби. Това ще бъде съкровище, което остойностява залата, но трябва да каните добри музиканти, да възпитате и публиката“, сподели Барбара Дулти. Органът има около 1500 метални тръбички, всеки тон е една отделна тръба и 23 регистъра. Монтажът ще е сложна работа, но майсторите обещаха, че ще работят от 7.30 до 22 часа, за да го инсталират навреме.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s