Горите умират, корояд и гъби ги унищожават

Засегнатите площи в страната са около 300 000 дка

Горите в цялата страна съхнат. Те са нападнати от фитопатегонна гъба и корояди, които ги унищожават безпощадно. Екокатастрофата е факт в над 300 000 декара.

Масивите в Родопите, Рила, Пирин и Стара планина са поразени от насекомите и загиват прогресивно. Само в Югозападна България следващите години трябва спешно да се отсекат към 1 милион куб. метра изсъхнал от набезите на върховия корояд бял бор. Проблемът не засяга само институциите, а и всички собственици на гори.

Нападението е факт и в изкуствено създадените гори от бял и черен бор. Такива се намират на територията на Регионалната дирекция по горите в Сливен. Вредителите се разпространяват бързо и са обхванали 14 500 декара насаждения само през тази година. За сравнение, през цялата 2016 г. съхнещите иглолистни култури са били 11 000 декара, съобщиха от горската дирекция.

“Най-засегнати са районите на Нова Загора и особено Твърдица”, каза пред „Труд“ директорът на РДГ-Сливен инж. Мирослав Маринов /на снимката/. Започнала е санитарна сеч, която тепърва ще се увеличава. Предстои оголването на големи площи, на места съществува опасност от свлачищни процеси и наводнения.

Вниманието на горската дирекция е насочено към общинския център Твърдица. Градчето е опасано от борови гори, общинска собственост. В района на един от кварталите има голям водосбор. За да се избегнат рисковете от наводнения или други поражения, след санитарната сеч ще започне бързо залесяване. “Навреме сме уведомили общинското ръководство на Твърдица, вземат се мерки”, увери инж. Маринов. По някаква ирония сред засегнатите площи е и теренът край село Боров дол. Името на селото е свързано с многото борови гори, сред които се намира.

Белият и черният бор не виреят без влага

Белият и черният бор са били използвани за масово залесяване през 1955-85 година. Целта била да се овладеят ерозионни и поройни процеси, както и да се подпомогне дървопреработвателната промишленост, поясниха специалисти.

За съжаление, насажденията са били създадени на много по-ниска от естествената надморска височина, на която виреят. Те са били смъкнати в низините – до 400-500 метра, та дори до 100 метра. „Още със създаването им сме им „подрязали” корена. И така с по-малко дъждове и влага те започват да боледуват”, обясни инж. Йордан Йорданов, експерт от Лесозащитната станция във Варна, направила изследвания на съхнещите гори на територията на РДГ-Сливен.

Снеголоми, пролетни проливни дъждове, последвани от трайно засушаване са причина за загиването на тези насаждения. Санитарната сеч е единственото решение, категорични са специалистите. Тя ще бъде извършена по нужните правила.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s