Сливен ще се пържи днес при 40 градуса!

Сливен е една от 12-те области, за които в неделя е обявен оранжев код за опасно високи температури. Очакванията са дневните да достигнат 40 градуса, но може и да ги надминат.

Жегата ще се задържи цяла седмица, като леко захлаждане се очаква чак след 14 юли.

Би Би Си излезе с още по стряскаща прогноза: До края на века в Европа ще стане страшно. Смъртните случаи вследствие на високите температури ще се увеличат 50 пъти.

Ако човечеството не спре негативното влияние на климатичните промени и не ограничи вредните емисии, то между 2071 и 2100 година средно по 150 000 души ще умират годишно заради жегата.

Горещите температури ще причиняват 99% от смъртните случаи, свързани с времето и природните явления. Най-засегнати ще бъдат южните части на Стария континент.

„Климатичните промени са сред най-големите глобални заплахи за човешкото здраве в XXI век“, заяви един от авторите на проучването Джовани Форциери.

По думите му ако не бъдат ограничени климатичните изменения, то стотици европейци ще бъдат засегнати пряко от жегата през следващите десетилетия.

В пъти ще се увеличат и жертвите от крайбрежни наводнения, прогнозират учените, анализирайки климатичните промени през последните години вследствие на човешките действия на планетата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s