В Сливен и Плевен ще формират доброволчески батальони в помощ на армията

Правителството не се отказва и от връщането на задължителната казарма

Идеята е да бъдат формирани цели доброволчески батальони в рамките на центровете за военна подготовка в Плевен и Сливен. За целта трябва да се изготвят условията за тяхното финансиране, попълване, подготовка и използване в операции на въоръжените сили, информира  „Медиапул“.

Правителството планира да разшири и военното образование в училищата и да се опита да реши проблема с липсата на достатъчно резервисти.

В програмата обаче липсват финансови анализи и конкретни разчети за реализирането на тези мерки.

От нея става ясно, че „Обединените патриоти“ не са се отказали и от връщането на задължителната казарма. Това бе основно тяхно предизборно обещание.

 Предварително е напълно ясно, че тази идея няма как да се реализира заради липсата на достатъчно средства, на кадрови потенциал, а и на достатъчно разумни аргументи.

Затова и в програмата като очевиден компромис към по-малкия коалиционен партньор не е предвидено нищо повече от „стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на наборна военна служба“.

Правителството е набелязало и някои мерки за решаването на кадровия колапс в армията, но и по този въпрос в програмата липсват конкретни разчети.

Към момента около 6000 от длъжностите за военни са незаети. Все повече войници се отказват от професията, а на конкурсите не се явяват достатъчно подготвени младежи и девойки.

Основната причина е ниското заплащане. Редниците започват с малко над 600 лева, но към тази сума получават допълнително средства за храна, дрехи и други компенсации за специфичните условия на труд.

Правителството е записало в програмата си, че ще работи за вдигане на заплатите и въвеждането на допълнителни стимули за военните, но не е ясно дали ще има финансова възможност това да се случи.

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че иска да вдигне заплатите следващата година, но финансовият министър Владислав Горанов засега не е дал „зелена светлина“. Въпреки това е много вероятно да има някакво скромно увеличение поне на войнишките заплати, за да се балансират приоритетите на „патриотите“ в правителството.

В програмата е заложено и реализиране на големите проекти за модернизацията на армията, но отново няма конкретни параметри. Въпреки че предишното правителство на Борисов предвиди финансиране за купуване на нов тип изтребители и кораби, проектите засега се движат с бавни темпове.

Последният план е да бъдат намерени пари и за купуването на нови бронирани машини, като за да стане това, ще се търси възможност поръчките да бъдат изплащани на по-дълго разсрочване.

В програмата дежурно фигурира и „повишена прозрачност, отчетност и решителна борба с корупцията“, но не е посочено какви точно мерки са планирани. На този фон Каракачанов периодично разкрива пред публиката различни далавери, ставали през годините, които обаче не придружава с никакви конкретни факти и с информация, която да бъде проследена.

Миналия месец, например, той съобщи, че са били купувани кубинки по 255 лв. чифта и обясни, че „досега е имало корупционни схеми, от които някой се е възползвал“.

Инспекторатът на МО, Военната полиция и прокуратурата обаче досега не са показали значителни резултати в тяхното разкриване.

Вашият коментар