Почва Богородичният пост. Не трябва да ядем блажна храна, но още по-важно е да не „ядем“ близките си!

Братя и сестри, приятели, от утре започва Богородичният пост. Тази вечер заговяваме с месо и млечни продукти. Който има свинско – да го започва и да сподели с мен. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти, и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.
Най-важното според мен е обаче не да не ядем блажна храна, а да не ядем ближните си. Смисълът на постите е в отказването и от пороците и греховете ни. Чрез поста ние изразяваме своята съпричастност към празника или събитието. Неправилният пост, който не носи нищо добро, е външният пост. Иисус ни съветва така: „Кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците, защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно.“ (Мат. 6:16-18) За да бъдат постите ни истински полезни и спасителни, нека се покаем от любов. Да не осъждаме никого, а с чисто сърце да помолим Бог да ни дарува да открием, анализираме и изповядаме онези дела, които водят до отдалечаване от Всеподателя.
Пресвета Богородице, помилуй ни и ни дай през настоящия пост очи, обърнати не към ближните ни, а към нашата собствена греховност, та, виждайки греховете си, да се покаем и спасим по Божията велика милост и по Твоето застъпничество.

Простено, простете ме!

Александър Иванов

Advertisements

One response to “Почва Богородичният пост. Не трябва да ядем блажна храна, но още по-важно е да не „ядем“ близките си!

  1. След като е важно да не ядем близките си ти защо псуваш свещеници на майка. Келеш такъв!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s