Областният управител на Сливен пита в две министерства за урановите мини

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски внесе запитване в Министерството на икономиката и в Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството относно ликвидацията и рекултивацията на урановите мини в региона, както за и актуалните данни от радиологичния мониторинг в районите на бившите уранови рудници в Сливен.  Поводът за това е обществения интерес и безпокойството на гражданите, тъй като двата обекта в областта – рудник „Сливен” и участък „Сборище”, община Твърдица – са в непосредствена близост до жилищни постройки.

Уранодобивната дейност е била прекратена с Постановление на МС в далечната 1992 година, а шест години по-късно ликвидирането на последствията са били възложени на държавната фирма „Екоинженеринг-РМ”ЕООД-София. Тя е била натоварена с техническата и биологичната рекултивация на бившите мини и свързаните с тях дейности. „През годините в област Сливен има непрекъснат обществен интерес към  държавното дружество и как са били изпълнени дейностите му. Затова се обърнах към министъра на икономиката, който е принципал на „Екоинженеринг – РМ“, а относно мониторинга – към Изпълнителната агенция по околната среда” – обясни още той, цитиран от „Труд“.

Само преди няколко месеца бившият миньор от рудник „Сливен” Христо Христов съобщи, че жителите на вилната зона в областния град, която е до закритата уранова мина,  са подложени на лъчение. Христов още заяви, че за рекултивацията през 2003 г. били отпуснати 200 хил. лева, но тя не била извършена заради отказ за съдействие от общината.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s