Ще има ли безплатни забавачници в Сливен за децата на циганите?

Децата да бъдат обхванати в забавачниците още след 3-годишна възраст, особено децата от малцинствените групи, като за обучението на 3- и 4-годишните да се потърси начин да е безплатно. Да бъде създаден механизъм за реални санкции на родителите, чиито деца не посещават учебно заведение, като се спира всякакъв вид социално подпомагане на родителите, а средствата постъпват в училището за поощряване на редовно посещаващите занятия деца и техните семейства – това са част от предложенията на общините, директорите на училища и детски градини, неправителствени организации, полицията и други институции в Сливенска област.

Те са били приети на среща в областната администрация по повод решението на правителството да създаде Механизъм за съвместна работа на институции по обхващане и задържане на децата в образователната система – съобщи областният управител Чавдар Божурски, цитиран от „Труд“. Сред останалите конкретни предложения са да бъдат задължени родителите, които заминават в чужбина, да определят пълнолетен настойник с нотариално заверен документ, професията „образователен медиатор” да бъде въведена в Националния класификатор на длъжностите и не на последно място – област Сливен да бъде приоритетна при отпускането на средства за сграден фонд на градини, училища, физкултурни салони, общежития, за изграждане на пропускателен режим и видеонаблюдение в училищата.

„Предложенията са изпратени на премиера и на министъра на образованието. Изпълнението на някои от тях е свързано с промени в нормативната уредба, но други могат да се изпълнят с наличния капацитет и ресурси” – коментира областният управител Божурски.

При последното преброяване бе отчетено, че в Сливенска област е най-голям делът на неграмотните лица над 7-годишна възраст: 10 109 души или 5,7 на сто от населението. Това означава, че всяко 18-то лице е неграмотно. Основната причина за това е значимият дял на ромски деца, които не се записват или рано отпадат от училище. По данни от четирите общини в областта, 673 деца не са били обхванати в училище през тази учебна година. 199 пък са отпаднали от училище, като 127 – заради отсъствия и 72 – по семейни и социални причини.

Advertisements

One response to “Ще има ли безплатни забавачници в Сливен за децата на циганите?

  1. Няма лошо. Но не мислите ли, че по този начин ще бъдат стимулирани да произвеждат още деца след като са безработни и ще им отглеждат децата безплатно!?!? Трябва да има политика родителите да се активират да работят и да дадат най-доброто за възпитанието и отглеждането на потомството си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s