Десислава Танева: Трябва нов подход и поглед към земеделските земи

Нужен е нов подход и поглед към земеделските земи на ниво Европейски съюз, защото много страни-членки се оплакват от неетични практики като изкуствено повишаване на цената на аренда. Това каза председателят на комисията по земеделие в НС и член на ГЕРБ Десислава Танева по БНТ.

Десислава Танева заяви, че по въпроса за продажбата на земеделски земи няма да се угажда нито на коалиционните партньори, нито на опозицията, а ще се търси удовлетворяването на националния и публичния интерес.

 

Имаме подкрепа от българските евродепутати да защитим националните си интереси. Стари страни-членки като Германия и Франция поставят болезнени въпроси за свръхконцентрацията на земеделски земи в структури, които не са земеделски и не използват земеделската земя по предназначение. Земята се разглежда като стока, от чиято търговия може да се печели. Крайно необходим е нов поглед върху земеделската земя – като природен, а не като икономически ресурс, уточни депутатката.

 

Председателят на земеделската комисия към НС допълни, че България трябва да е на равно със останалите страни-членки, що се отнася до законодателните условия за покупка на земеделски земи. Тя алармира, че режимът за продажба в България е твърде либерален, с което се отваря възможността за спекулация с цените на арендите и, съответно, с цените на храните.

 

Не говорим за бламиране на нашия министър или угаждане на коалиционен партньор – говорим за идентифициране на националния интерес и следването му. Рентите се плащат от производителите, които произвеждат земеделска суровина, за чиято цена винаги има претенции. Някои компании не развиват земеделска дейност, а генерират финансови облаги от ренти. Дали ще продължим да гледаме на земята като стоков ресурс, или е дошла необходимостта това да се промени и земята да влезе в регулация на управление, така че да бъде използвана за земеделски цели, попита риторично тя.

 

По злободневната тема за опита за подкуп чрез суджуци Десислава Танева се не зае позиция като отбеляза, че следствието трябва спокойно да си свърши работата. Тя призова обществото да не остава безучастно с подобни незаконни практики.

 

По повод слуховете, че Гърция ще открадне българското кисело мляко и саламурено сирене като защитени географски продукти, Танева успокои, че България ще работи най-усилено в защита на продуктите си.

https://www.bnt.bg/bg/a/desislava-taneva-problemite-ss-zemedelskata-zemya-v-tsyala-evropa-sa-identichni

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s