Наско Скатов: Търся границите на човешките възможности в планината

Единственият българин, изкачил най-високите върхове на всички континенти – сливналията Атанас Скатов, търси границите на човешките възможности в своите експедиции. Алпинистът, който консумира само веганска храна, се завърна преди дни от САЩ, където покори Денали (6197 метра) – най-високият връх в Северна Америка.

„Този път реших абсолютно сам, без да ползвам организирана експедиция, да съм соло. Надявах се, че имах остатъчна климатизация от Еверест и Лхотце. Тръгнах от базов лагер. Не бях на 100% възстановен. След два месеца в Хималайте и два осемхилядника ти трябва минимум два месеца да се възстановиш напълно. Аз заминах след седмица. Търся къде са границите на човешките възможности. Имам по-различно хранене и проверявам и дали е възможно с този начин да живеем нормално и да се натоварваме в максимална степен физически и психически. За това и започнах да ходя в планината“, каза Скатов по БТВ.

Той разкри и как се подготвя за своите експедиции и по какво се различава последната от предишните.

„Там е много студено и не е толкова високо – само 6194 м, но условията са много студени. Последният лагер е само на 5200 м. При 8-хилядниците това е нормална височина за базов лагер. Тук през нощта температурите падат до -30 градуса. Не е важно един връх колко е висок, а къде се намира на глобуса. Колкото повече се приближаваш към северния или южния полюс, става по-студено, условията са по-трудни, а прогнозите за времето не важат. Виждаш какво е времето, тръгваш и каквото стане. Вече пета година ходя на експедиции и никога не съм проучвал връх, защото искам да го почувствам на място. Не искам да чета други хора какво са писали. Искам да усетя цялата атмосфера, планината. Искам аз да го преживея това нещо. Разучавам само къде се намира върха, за да си купя самолетен билет“

Специфичният режим на хранене на българина не е пречка за неговите постижения, въпреки че по време на експедицията си до Денали е имал и трудности.

„Последните два дена преди атаката на върха не съм ял никаква храна. Само стоя в палатката, пия вода, за да не изразходвам никаква енергия. Не излизах от палатката, защото трябваше да се кача. Преди две години бях на Денали, но не успях да стигна изобщо планината, защото се бях включил в организирана експедиция. Платих им 8 000 долара и бях отстранен, защото съм веган и мислеха, че ще застраша експедицията“, разкри Скатов.

Той вече прави планове за следващата година, а в тях влиза и трето изкачване на най-високият връх в света – Еверест (8848 м).

„Смятам догодина да отида на Чо Ою в Тибет. Той се намира само на 10 км от Еверест. Искам пак да се кача и на него“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s