Властта мълчи гузно за тежките присъди по делото „Гранити”

Властта замълча гузно за успеха на делото „Гранити”. След почти 10 годишна полицейско-съдебна сага, тежките ефективни присъди за убийството на родения в Сливен бизнесмен Стоян Стоянов /на снимката/ са налице. На пръсти се броят делата, завършили по този начин и то на фона на официалните нелицеприятни отчети за страната ни, че уж разкрити престъпления изобщо не стигат до съдебната зала.

Странно защо иначе наперените политици, които не пропускат да се изкарат големи борци срещу неправдата, сега скриха главите си като щрауси в пясъка и дума не обелват за успеха на разследващите и техните имена.  Майката на убития по изключително мъчителен начин мъж Милка Господинова, не само изживя ужаса да изпрати детето си от този свят, но се наложи да преживее всяка мъчителна стъпка към така жадуваното възмездие. „Това дело го започнахме от минус 30 и го приключихме на плюс 100”, обичал да казва с нескрита гордост за „Гранити” бивш директор в ГДБОП. Една мъчителна година преживява почернената майка, докато ченгетата се опитват с всевъзможни оперативни методи да стигнат до трупа на Стоян през 2009 г.

Начинът, по който го постигат, е достоен да се опише в учебниците по криминалистика. Извършителите не са случайни хора и в самото начало съвсем умишлено тласкат разследването в напълно грешна посока. Отнема време, докато играта им удари на камък. Междувременно двама от уличените изчезват безследно. След време единият- Стоян Петров, е върнат от чужбина, но от другият- Станислав Михайлов, шеф на агенция по държавни вземания, и до ден днешен го няма. Едната от 20-годишните присъди, е именно за него. Вече никой няма илюзии, че той ще си получи заслуженото. Не минава и без обичайната спирала от безкрайно протакане на процеса, без познатите до болка процедурни хватки, само и само делото да тъпче на едно място. Един след друг се зареждат адвокатски номера, връщане на делото от втора на първа инстанция, изчезнали свидетели, отводи на прокурори и съдии и какво ли още не. Това кара близките на убития Стоянов всеки път да си тръгват от съда още по-отчаяни и обезверени, че няма да доживеят и малката справедливост, заради която са останали на този свят.

 

За това и тежките присъди дойдоха за Милка Господинова като гръм от ясно небе. Жената до такава степен ги изстрада, че дори не намери сили да се усмихне на макар и късно споходилата я справедливост. Възрастната жена не прикри разочарованието си, че един от подсъдимите отърва кожата. Жената си го обяснява с помощ „отгоре”. Недоумява как при идентични доказателства за частния съдебен изпълнител Галин Костов и авера му Станислав Михайлов, първият е оправдан напълно, а вторият тикнат за дълго зад решетките. От материалите по делото става ясно, че именно двамата са били заедно във фаталната вечер на 6 март 2008 г. на паркинга на х-л в Обзор, когато  докарват вързан отвлечения бизнесмен. След кратък разговор в тъмното се чува нареждане: Карайте го и го приключвайте! Това са и последните думи, които дочува жертвата преди да го застрелят от упор в гората.

 

Може да се направим на наивни и да решим, че  управляващите „подминаха” успеха на делото заради сериозните си ангажименти и неотложни държавни задачи. А не заради факта, че нито едно от сега действащите „величия” в МВР и службите за сигурност нямат и грам принос в разкриването на зловещото престъпление. Ако е така, обаче лошо. Защото ще им се наложи още много дълго да се спотайват и да мълчат.

 

Невена Миткова, ФрогНюз

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s