Почина големият руски актьор Алексей Баталов – Гоша от „Москва не вярва на сълзи“

Народният артист на СССР Алексей Баталов почина в Москва на 89-годишна възраст, съобщи РИА „Новости“. От семейството на актьора потвърдиха кончината му.

Съпругата на Баталов разказа, че през януари съпругът й счупил бедро и прекарал два месеца в болница, след което бил преместен в рехабилитационен център, пише Гласове.

„Умpя тиxо, в cъня cи. Вечерта заспа и повече не се събуди“, разказва неговият близък приятел Владимир Иванов пред „Комсомолская правда“. Предния ден – на 14 юни, при него е идвал свещеник, за да го изповяда.

„Отиват си хората, които прославиха руската кинематография. Това е много голяма загуба за киното. Той беше човек, който не изигра нито една лоша роля“, коментира кинорежисьорът и зам.-председател на комисията по култура в Руската дума Владимир Бортко.

Алексей Баталов по време на репетиция на спектакъла „Човекът със звездата“.

Баталов е един от най-популярните съветски и руски артисти. Роден е през 1928 г. в театрално семейство. В киното дебютира през 1944 г., а през 1950-та завършва МХАТ. Актьорът се е снимал в над 40 филма, като една от най-знаменитите му роли е на Гоша в „Москва не вярва на сълзи“ – последният съветски филм, награден с „Оскар“.

Но за руснаците и за всички, които помнят и харесват съветското кино, емблематични остават изпълненията му в „Летят жерави“, „Дамата с кученцето“, „Девет дни от една година“, „Тримата шишковци“, „Живият труп“, „Бяг“, „Звезда на пленителното щастие“ и др.

Алексей Баталов в ролята на Гоша и Наталия Вавилова в ролята на Александра във филма „Москва не вярва на сълзи“.

NBOX.BG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s