По-малко нощувки в сливенските хотели

По данни на Националния статистически институт през май 2017 г. на територията на област Сливен са функционирали 54 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Общият брой на реализираните нощувки във всички места за настаняване през май 2017 г. в област Сливен е 7 720, като е намалял с 3.3% в сравнение с май 2016 година. Реализираните нощувки от български граждани са 6 510 и са се увеличили с 19.9% спрямо същия месец на предходната година. Намалял е броят на реализираните нощувки от чужденци с 52.6%, спрямо май 2016 година. Най-голям брой нощувки са реализирали чуждестранните граждани от Сърбия – 158 и Гърция – 147.

 

Фиг. 1. Реализирани нощувки в местата за настаняване

 в област Сливен по месеци

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май 2017г. в област Сливен е 13.1%, като в сравнение със същия месец на предходната година няма промяна.

През май 2017 г. общият брой на пренощувалите лица в област Сливен е 4 540 и се е увеличил с 2.6% спрямо май 2016 година. Относителният дял на пренощувалите български граждани от всички пренощували лица е 86.3%. Пренощувалите чужденци в местата за настаняване през май 2017г. са 620 и са с 331 (34.8%) по-малко спрямо същия месец на 2016 година. Преобладаващият брой чужди граждани, осъществили нощувки в област Сливен са от Турция -75, Гърция – 74 и Украйна – 49.

Приходите от нощувки в област Сливен през май 2017 г. са 265 882 лв. и са намалели с 16.5% спрямо май 2016 година.

 

 

Методологични бележки

 

В статистическото изследване на местата за настаняване се включват категоризираните хотели, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, функционирали през съответния отчетен период.

В показателя други места за краткосрочно настаняване са обхванати вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване.

Легладенонощията в експлоатация са получени чрез събиране на броя на леглата за всеки ден на отчетния период, през който те са били разкрити, независимо от това дали са били заети, или не.

В приходите от нощувки в местата за настаняване са включени сумите, заплатени от гостите, без стойността на допълнителните услуги.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s