Довечера Наско Скатов се прибира в България

Сливналията покори седемте континентални първенци на планетата

Алпинистът Атанас Скатов се завръща на родна земя в петък, 14.07, в 19.30 ч на летище София. След като успя да стъпи на вр. Денали на 20.06. 2017, веганът Атанас Скатов стана първия българин и първия веган в света, изкачил седемте континентални първенци на планетата. Опити за изпълнение на този проект са правили българи от 35 години насам, но именно на него се падна честта и удоволствието да го завърши.

Само месец по-рано Скатов изкачи върховете Лхотце и Еверест в Хималаите за 5 дни и 11 ч, след което пое към новото предизвикателство – вр. Денали, най-високия връх на Северна Америка в Аляска.
Умората, краткият престой в България, както и прелитането от далечния Изток към далечния Запад не му попречиха да добави нови рекорди в личната си хронология на успеха.

След кратка почивка на 09.07 алпинистът направи и дебютната си презантация в чужбина. Пред наши сънародници и американски граждани в Атланта, САЩ, той разказа за неволите и радостите на няколко свои експедиции, както и за успешното завършване на проекта „Seven Summits Vegan“.

„Щастлив съм, че този толкова важен за мен проект завърши с успех. Обнадежден съм от многобройните въпроси на хората, от техния интерес към това, което правя и от пламъка в очите им, че съм на правилния път“, сподели Скатов.

Следващото предизвикателство пред българина е завършването е изкачването на 14-те осемхилядника на нашата планета, от които вече е успял да покори пет – вр. Еверест (2 пъти), вр. Манаслу, вр. Макалу, вр. Анапурна и вр. Лхотце.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s