Стефан Радев: Като кмет съм длъжен да застана на страната на обществения интерес

Общинският съвет гласува  автобусни линии да се прехвърлят от частни превозвачи на общинското дружество „Пътнически превози“

На извънредното заседание Общинският съвет в Сливен днес гласува  автобусните линии Сливен – Бозаджии, Сливен – Биково, Сливен – Жельо войвода и Сливен – Чокоба да се прехвърлят обратно от частни превозвачи на общинското дружество „Пътнически превози“ ЕООД. Предложението беше подкрепено от 30 съветници, двама гласуваха „против” и двама се въздържаха.

Договорите на частните превозвачи с общината изтичат на 15 юли. На сесията се изказа Милена Христова, представител на частните превозвачи. По думите ѝ автобусните линии се обслужват от тях коректно от 1994 година насам и биха искали кметът да продължи договора им.  Своите мотиви за моралните и законови основания общинското предприятие да извършва тази дейност изложиха общинският съветник Георги Николаев и кметът на Кермен Живко Жечев.

„Първоначалното решение на ОбС от 2014 година е цялата общинска транспортна схема да бъде на вътрешен оператор. Миналата година се взе това решение няколко линии да бъдат извадени от вътрешния оператор, поради тогава технически затруднения на превозвача на „Пътнически превози”. Беше проведена конкурсна процедура за тях за една година. „Пътнически превози” вече може да изпълнява линиите и най-логичното е да се вземе такова решение”, посочи кметът на Сливен Стефан Радев.

На журналистически въпрос Радев поясни, че вътрешният оператор е дружество, което отговаря на определени условия – трябва да бъде публично дружество, да не участва в конкурентни процедури, да изпълнява и линии, които не са рентабилни. В замяна на което вътрешният оператор получава общинска транспортно схема без конкурсна процедура, с пряко възлагане. „Трябва да кажем, че става дума за 100 процента общинско дружество „Пътнически превози”, чиято цел е, разбира се като всяко дружество да реализира финансов резултат, но на първо място да обслужва транспортната политика на община Сливен и на гражданите на общината. Защо е проблем, че има два оператора, или две направления. Кметът даде за пример Кермен. Има линии на „Пътнически превози”, има и линия на частния оператор. Когато учениците си закупят карта от „Пътнически превози”, тя не се признава от другия оператор и това създава затруднения.  „Аз като кмет съм длъжен да застана на страната на обществения интерес, независимо дали това е популярно решение и дали засяга нечий частни интереси, категоричен е Стефан Радев.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s