Оперната прима Татяна Шиварова отказа да оглави Сливенския симфоничен оркестър

„Скъпи колеги музиканти,

с много от вас говорихме за една моя евентуална кандидатура в обявения от Община Сливен конкурс за пост Директор на Симфоничен оркестър Сливен. Наистина приятно се изненадах от вашето доверие към мен и от вашата висока оценка на артистичните ми качества – пише м писмо до Сливенския Симфоничен оркестър оперната прима Татяна Шиварова. – Подробно разгледах условията на конкурса и след дълго и трезво мислене, искам да ви кажа, че въпреки че считам, че имам нужните артистични качества за поста, аз няма да се кандидатирам.

Причината е само една – артистичните качества ги имам, но нямам нужната финансова компетентност, за да се опитам да поема този отговорен и престижен пост. В този труден за вас момент, вие имате повече нужда от железен финансист.

Аз не съм такъв. Но като отказвам да се кандидатирам, това не значи, че няма да ви помогна с всичко, което е във възможностите ми.

Аз винаги ще съм до вас практически и духовно. Не са само думи, ще ви помогна активно с каквото мога и никога няма да ви изоставя!

Още веднъж ви благодаря от цялото си сърце за вашето доверие и високата ви оценка за мен!

Ще съм ВИНАГИ до вас!“, завършва писмото. 

Таня Шиварова вече 31 години развива музикална дейност и върхови постижения в една творческа кариера, преминала по световните оперни сцени.

Тя е съпруга на известния не само в Европа пианист и диригент Марцио Фуллин. Сред младите оперни таланти на световната сцена днес са и част от нейните изявени участници в майсторския й клас. Възпитаниците й се утвърждават успешно във Франция, Япония и др. Въпреки заетостта си, сопраното Т. Шиварова се връща често в Сливен.

Татяна Шиварова завършва тогавашната Гимназия по френски език в Сливен, където е „открита” за оперното пеене (в VIII кл.) от големия музикален педагог и диригент маестро Методий Григоров. Рано се открояват изпълнителските й умения и на конкурсите за млади пианисти в Бургас и родния й град, а в студентските  години – в Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” (Провадия). Музикалното си образование придобива в Българската държавна консерватория (в класа на проф. Сима Иванова).

От 1985 г., след наградата от Международния конкурс за оперни певци в Швейцария, започва пътят на певицата за завоюване по света на високите върхове в изкуството на оперното пеене. Тя доизвайва основите на стила си, положени от проф. Иванова, след  специализацията при видната певица и педагожка Джулиета Симионато в Миланската „Ла Скала” (в Школата по пеене към нея). Уникалното й дарование й донася не само ласкавите оценки на критиката, но и призове от оперните конкурси в Женева, в Тревизо и Верчели (Италия), София, Рио де Жанейро (Бразилия), Хелзинки (Финландия) и др.

Нейният глас буди възхитата у ценителите в оперните театри на цяла Европа: Германия, Франция, Австрия, Холандия, Швейцария и др. В Италия, където понастоящем живее (Милано), се е изявявала на подиумите в Козенца, Ливорно, Мантуа и др. Запомня се нейното „сопраново изпълнение” на култови образи от световния оперен репертоар: Абигейл в „Набуко”, лейди Макбет от едноименната опера и Амелия от „Бал с маски” (Верди), Тоска (Пучини), Джоконда в едноименната творба на Понкиели и др. Присъствието на Т. Шиварова на оперните сцени в България е по-рядко: в съвместната работа с колегите й от Симфоничния оркестър в Сливен, със съставите на  Варненската и Софийската опери. Освен знакови образи от оперното наследство гласът й озвучава и ораториални творби. Многократно в в Сливен певицата е гостувала самостоятелно или с именити свои колеги от страната и чужбина с участие в концерти.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s