Бойко Борисов идва в Сливен на освещаването на нова църква

Новопостроен храм ще бъде осветен на 1 юли в местността „Тодоровото аязмо“ край Сливен. Това съобщи пред журналисти днес отец Янко, който е инициатор за градежа и предстоятел на храма, предаде БТА.
Сливенският митрополит Иоаникий ще извърши освещаването на църквата „Св. Теодор Тирон“. Празникът ще започне в 8.00 ч., в 9.30 часа ще бъде отслужена тържествена света литургия, а предишния ден ще бъдат отслужени водосвет и служба, ще има и вечерно бдение.
Свещеникът разказа, че за изграждането на храма са помогнали четирима бизнесмени от Сливен, всички с името Тодор. Градежът е започнал през 2013 г., като, по думите му, досега са били изразходвани над милион лева за материали и труд.
„Тодоровото аязмо“ е свято място, каза още отецът, като се позова на две легенди. Според първата през 1371 г. там е преминала Кера Тамара, сестрата на цар Иван Шишман, която много харесала водата от извора. Според други легенди на мястото е имало манастир, част от Сливенската света гора. Бизнесменът Тодор Дечев, който е един от ктиторите на храма, посочи, че при строежа там са открити човешки кости. Те са били погребани в основата на светия престол на църквата. Не са били открити основи на сграда.
Мястото е предпочитано за отдих и посещения от сливналии. След направени наскоро изследвания от ВиК-Сливен, обаче, стана известно, че водата не е годна за пиене заради наличието на колиформи над допустимите норми.

„Сливен ДНЕС и УТРЕ“ научи, че на освещаването на новата църква ще присъства лично премиерът Бойко Борисов.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s