Затварят Кожно-венерическия диспансер в Сливен от 1 юли

Кожно-венерическият диспансер в Сливен ще затвори врати от 1 юли. Това ще се случи, защото Областната болница отказа да поднови договора си за обслужване с диспансера заради натрупани задължения. Това ще доведе до неясна съдба близо 100 болни от сифилис, които към момента са под наблюдение.

За закриване на Кожно-венерическия диспансер в Сливен се говори от много време и все по-често. Преди няколко месеца имаше идея да се преструктурира като отделение към Областната болница, но не се случи. Въпреки усилията на ръководството на лечебното заведение да се справят с тежкото финансово състояние, то продължава да трупа задължения. Основно към Областната болница, която обслужва част от дейностите на диспансера.

Д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”: Центърът по никакъв начин няма възможности да плаща своите задължения. И ние отново имаме задължения в размер на 37 400 лева.

Това дава основание на Областната болница да не поднови договора с диспансера.

 

Д-р Мая Миланова, управител на Кожно-венерическия диспансер в Сливен: След 1 юли, ако ние нямаме договор за това обслужване, ще бъдем принудени да затворим центъра за кожно-венерически заболявания.

Освен наследените огромни задължения на центъра, предизвикателство е оцеляването му в условия на наложен лимит от Здравната каза и намаления брой легла. Капацитетът от 10 места е непрекъснато запълнен, а в момента изчакват за приемане 4 пациента.

Д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”: За съжаление този договор е жизнено важен за центъра. И аз алармирам Общинския съвет и кмета на Общината да вземат бързи решения, за да може да се реши ще продължи ли да съществува този център, в какъв вид и какво ще се прави с пациентите, които минават през него.

А статистиката за заразените само със сифилис в Сливен не е оптимистична. Новооткритите случаи от началото на годината са средно по 4 месечно.

Д-р Мая Миланова: Аз вече не виждам алтернатива. Борим се от 3 години да съществуваме. Лошото е, че няма единна държавна политика за нашите лечебни заведения. Центровете за кожно-венерически заболявания останахме 5-6 в страната. Останалите вече фалираха и са закрити.

Алтернатива все пак има. Кметът на Сливен заяви, че в момента се изготвя писмо до министъра на здравеопазването и за пореден път подкрепи идеята диспансера да се влее в Областната болница, за което ще настоява и пред Общинския съвет./БНТ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s