Сливенски депутат: Енергетиката не е ресторант за бързо хранене /ВИДЕО/

„Днес, ние като страна, сме изправени пред огромното предизвикателство – да гарантираме не само електроенергийната сигурност на България, а въобще за гарантиране сигурността на енергийните доставки“. Това заяви избраният за втори път от Сливен народен представител от БСП Таско Ерменков в парламентарен контрол към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Депутатът обясни, че въпросът му е провокиран от последните решения на Европейската комисия по повод рязкото ограничаване на парникови газове, емитирани от енергетиката. „Тези ограничения на практика означават закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този сектор“, уточни той.

Ерменков е категоричен, че ако не бъдат предприети правилните действия, следващите поколения няма да простят това. „Защото енергетиката, както много пъти съм казвал, не е ресторант за бързо хранене, където влизаш импулсивно, поръчваш си нещо и бързо го получаваш“, коментира той. По неговите думи енергетиката е силно инерционна система и решенията и действията, които се предприемат днес имат своите резултати и последствия след десетилетия. Според него националният интерес не трябва да се загърбва, защото утре България няма да има базови мощности. „България ще се превърне в газовия апандисит на Европа, който лесно и безболезнено може да бъде и отрязан“, допълни народният представител.

Ерменков обясни, че темата надхвърля едно парламентарно питане и затова официално внася Предложение за разисквания, заедно с проект за решение по темата на днешното питане. „По този начин, освен нашите виждания и очаквания по проблема с енергийната сигурност, ще имаме възможност да чуем и мнението на колегите от другите парламентарни групи, а Вие ще може да отговорите на вълнуващите ни въпроси. Нека това бъде първата от много години насам крачка в посока обединяване около национално значими теми и оправдаване на девиза, под който работи Народното събрание от конституирането си, та до днес: „Съединението прави силата“, призова депутатът от левицата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s