ЕКОКАТАСТРОФА?! Умряла риба в Тунджа взриви Фейсбук. Кой е виновен? /снимки/

„На 11.06.2017г.  станах свидетел на поредното изтравяне на риба в р.Тунджа. Това заснех на реката между с.Самуилово и с.Крушаре. Заснето е на така наречения Колак – на два километра от с.Крушаре.

Докога ще търпим това безобразие. Кога ще се намесят отговорните еко институции да открият и санкционират виновниците за този вандализам. Видях отровени риби с завидни размери. Дано спасим останалите живи екземпляри“.

Това съобщение е направил на профила си във Фейсбук* 73-годишния Йордан Момчев, член на Клуба по спортен риболов – Сливен и доайен сред активните майстори на куката.

Ето част от коментарите:

Ivan Ivanov: Изроди

Yonko Yotov: Докога ли, докато чакаме държавните служители да си размърдат пърдялниците, ще е все така!!! Трябва да станем всички и да им потърсим сметка най сетне за нехайното поведение и безхаберие, иначе ще е все така!!!!!!!!

Стефан Димитров: и миналата година беше същото и не намериха отравяне, а липса на кислород

Йордан Момчев: Как точно само там пак няма кислород…….

Galia Kaneva: Отвратително

Eduard Dervahanian: Гадове…

Misho Plochev: Да изкажа и аз мнението си, ако няма кислород няма да има риби, те просто ще изчезнат от там. Това не е водоем с ограничено пространство както язовир.

Николай Радев: За съжаление не е само по Тунджа. В Пловдивско реките системно се тровят всяка година, тонове риба мре, а виновници или няма, или се разминават със смешна глоба.

Georgi Gichev: Препаратите ползвани от земеделците са главен причинител на това явление

Misho Plochev: Сега пръскат ли за нещо

Georgi Gichev: За плевели пръскат. Когато приключат, отиват до най-близкия водоем и си мият техниката.

Стефан Стоянов: Почти всяка година на това място нещо се случва с рибите, но когато течението ги отнесе към Крушаре и се съживяват. Преди години Миролио тъкмо беше дошъл в Сливен и го обвиниха, че фабриката му предизвиквала това.

Мариан Колев: Ааа, не бе!

Йордан Момчев: Сега там е такава смрад.Няма живот, бат Стефко.

Иван Йовчев Колев: Товa явление не се случвa зa първи път, тaкa че трябва дa се вземaт съответните мерки, може и с ток дa пържaт.

Petar Petrov: Нямам думи. Убиват всичко българско с всеки изминал ден.

Сливенската журналистка Йорданка Раданчева също е постнала в ФБ-профила си няколко снимки по същата тема с краткия коментар: „Изтровена риба в Тунджа между селата Самуилово и Крушаре… Не се сещам за промишлени предприятия, но пък текат селскостопански мероприятия – торене, пръскане, изливане на препарати в реката евентуално?“

Информация за изтровената риба в Тунджа и снимки е публикувал в групата Born in Sliven и Йордан Петров. Ето част от коментарите там:

Mariana Danailova: Ужас! Някой знае ли кой е компетентният орган за такива случаи?

Георги Димитров: Да РИОСВ -Стара Загора и местната власт.

Iva Todorova: Ето, за това казвам, че хората сме най-големите животни!!!

Андон Петров: Сигнализирай, колега, на съответните органи, защото може да става въпрос за бракониерство. По точно – има хора, които хвърлят пръчки динамит във водата с цел да избиват рибата и да я обират по повърхността на водата. Гледката е същата.

Светослав Георгиев: Ако случайно търсите виновник се насочете към пречиствателната станция! Бълва Менделей 24/7/12!!!

Valeri Nikoloff: Даже и няма да проверят какво се е случило, Властите!!!!!

Кристиан Димитров: Под тинята се образува метан от мъртви животни и растения и ефектът е такъв, става всяка година, така че не припадайте, а го приемете за нещо нормално!

Тихомир Ташков: На предишното изтравяне от есента лично подадох сигнала до РИОСВ. След замерванията не беше открит, по техни думи, източник на замърсяване и отклонения в допустимите стойности. Рибата била измряла по неясни причини. Така де. Едва ли някой очаква и сега различно от това становище.

Георги Димитров: И сега няма да се констатира нищо, защото, доколкото разбирам, това е видяно в събота, а тя водата, която е била замърсена, отдавна се е изтекла. Затова в РИОСВ – Ст.Загора си има дежурен телефон независимо дали е празник, делник, те са длъжни да дойдат и вземат проби с представители на местната власт и техни експерти. Това се прави НЕЗАБАВНО. Селата си имат кметове, има цял отдел „Екология“ в общината, които се чудят по цял ден какво да правят, има дежурен в общината – затова е нужно да се действа спешно, а не след „дъжд качулка“

Еколог Планинар: Общината не може нищо да действа по закон, освен да се обади до РИОСВ да дойдат техните експерти. Системата е така направена, че да се действа бавно и да не се глобяват виновниците, които в случая са ясни – няколкото фабрики с текстил, пречиствателната, горят отпадъци в ТЕЦа, които могат да доведат до фатален край за живите организми и за хората.

Георги Димитров: Ако някой от кметовете на населените места се беше обадил в РИОСВ – а там обажданията се записват, да видите дали нямаше да има обратна връзка. Извинявайте, ама това е било на 10.06, а днес вече е 14.06. ако се беше създала от общината организация в неделя (поне), нещата щяха да са ясни… Колкото до това за горенето на отпадъците в ТЕЦ-а, докато не се пусне окончателно и замерят емисиите, НЕ ГОВОРЕТЕ. Самата централа като е строена, е строена така, че да не ЗАМЪРСЯВА ГРАДА.

Evgeni Yordanov: Рибата е гърмяна с бомби 100%. Миналата година беше същото на същото място, това са явно някои местни бракониери и редовно си трепят рибата за кеф.

Shtiliqna Chausheva: По повод институциите. Никой няма да обърне внимание на проблема. Всеки си го вири и се прави на много загрижен,а в същото време не му пука. Така си е в България. Все някой друг не си е свършил работата.

Петър Роев: Всяка година по 2-3 пъти е така през последните 3-4 години

Marin Martinov: Жалка история. Да не говорим, че от тази вода се напоява, а и отива в подпочвените води и после в кладенците. Това е отрова. Но, както обикновено, виновни няма.

Andrian Milkov: Това е ог фирма „Колхида” – изпускат отпадните води от перален цех и симулират, че минава през пречиствателната. Но вечер я пускат и това е резултата.

Marin Martinov: Ок. Знаят се последиците, знаят се виновните и какво. НИЩО. Нито държавата ще реагира, нито хората ще реагират.

Evgeni Yordanov: Миналата година и до телевизията стигнахме ама пак нищо – показаха го по обедните новини на канал 1. А РИОСВ на място казаха, че рибата е гърмяна от бракониери – има си там някой местен бомбаджия. Ама няма закони…

Mariana Danailova: То закони има, но не се прилагат. Природа не се опазва със стоене на бюрото, имам предвид РИОСВ.

Marin Martinov: Организирайте се 5 човека и митингувайте. Ако сте повече, по-добре.

А ето какво съобщиха днес от общината: „Община Сливен извърши проверка по сигнал за мъртва риба в река Тунджа, на границата между землищата на селата Крушаре и Глуфишево. При проверката се установи наличие на значително количество мъртва риба, едри екземпляри. С цел да се установи причината, сигналът е подаден към Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури“.

=====

*„Сливен ДНЕС и УТРЕ“ публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Advertisements

One response to “ЕКОКАТАСТРОФА?! Умряла риба в Тунджа взриви Фейсбук. Кой е виновен? /снимки/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s