Сливналията Георги Чолаков е предложението на ВАС за председател на съда

Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) подкрепиха за техен следващ началник колегата си Георги Чолаков, който е сочен за фаворит на сегашния шеф на ВАС Георги Колев, научи „Сливен ДНЕС и УТРЕ“. Кандидатурата на Чолаков бе издигната с решение на Пленума на ВАС с гласовете на 57 от общо 89 присъстващи съдии. Това са почти всички съдии от ВАС.

Кандидатурата на Чолаков бе издигната от съдиите във Второ отделение на ВАС, на което той е ръководител. Неговата основна конкуренция бе съдия Соня Янкулова, която получи 22 гласа. Съдия Янкулова бе заместник-министър на отбраната и на МВР от квотата на БСП.

Вотът на съдиите от ВАС за издигане на кандидатурата на Чолаков бе явен. Неофициално част от върховните съдии коментираха, че това е предопределило издигането на Чолаков, защото част от магистратите във ВАС не са желаели да влизат в конфликт с ръководството.

През 1993 г. Георги Чолаков става председател на Районния съд в Сливен. По това време заместник-председател на съда е Юлияна Колева, която после става депутат от ГЕРБ и накрая член на ВСС с подкрепата на същата партия.

От 1995 г. до 2007 г. Чолаков работи като адвокат и обслужва фирмата “Мел Инвест Холдинг” АД, когато изпълнителен директор е Десислава Танева – сега депутат от ГЕРБ, бивш министър на земеделието в първото правителство на Бойко Борисов, председател на ресорната комисия в парламента.

През март 2007 г. Георги Чолаков става административен съдия в Сливен. През януари 2009 г. подава оставка като съдия и става нотариус в Балчик. За трети път Георги Чолаков влиза в съдебната система през март 2012 г., този път – на върховно ниво след външен конкурс и е назначен за съдия във ВАС в мандата на Георги Колев.

Още през 2013 г. Колев го назначава за шеф на Второ отделение на съда.

Георги Чолаков бе част и от петчленния съдебен състав на ВАС по делото, заведено от акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на банката. Съдът потвърди законността на акта.

Съдия Георги Чолаков влиза в надпреварата за шеф на ВАС като почти сигурно избран. Мнозинството във ВСС, формирано около Сотир Цацаров и Георги Колев, разполага с минимум 16 гласа в съдебния съвет при необходими 17 гласа за успешен избор.

Георги Чолаков е брат на Петко Чолаков – управител на фирма „Общинска охрана и СОТ – Сливен“, който е бивш антимафиот от ОД на МВР.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s