Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке: Запазете лева, не приемайте еврото!

Професор Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс” и считан за баща на Валутния борд у нас, даде интервю за телевизия „България он ер”, в което анализира състоянието на икономиката у нас и дава своите съвети какво да направим оттук нататък, пише БЛИЦ.
Според Ханке България е един от 56-те случая в световната финансова история, която е регистрирала хиперинфлация в периода 1996/97 година. След като преживяхме срив от инфлация 142% за месец, дойде и решението – влизането ни във валутен борд. Оттук нататък обаче пред страната има няколко възможности.
„Винаги съм препоръчвал България да запази участието си във Валутния борд и да остане неформална част от еврозоната, като левът бъде разклонение на еврото. Обаче се проведоха много разговори в София, с много политици и много глупости се изговориха по този въпрос – защото политиците не разбират и ето затова предлагам този подход с Валутния борд. Той дойде с тази дисциплина, която страните, членки на Еврозоната, нямат.
Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър. Гърците искаха да влязат в Еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика – причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи”, казва професорът.
Той коментира и казуса с КТБ и посочи и причината за него – занижената дисциплина от страна на Централната банка, която налага, ФГВБ също не беше на необходимото ниво за мониторинга на банките, а КТБ никога не е била банка.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s