Таско Ерменков: И какво, ако Корнелия беше станала шеф на парламента?! Ще натиска звънеца за начало и край на заседанието!

Парламентът отново се превърна в арена на ожесточени сблъсъци. Езикът на омразата, който беше характерен за началото на прехода към демокрация, се върна с пълна сила. Депутатите се замерят с груби обиди, извинения няма.

Грубият език на омразата достигна върха си на 31 май, когато депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски каза от трибуната, че БСП като наследник на БКП сее конфронтации. „След 45 г. диктатура българската общественост знае, че българските комунисти избиваха цвета и елита на нацията. Избиваха така, както никой не може да го направи“, каза той. И отсече, че БСП може да спчелиизбори само в Северна Корея и в Сибир. Гърневски представи изказването си като декларация от името на ГЕРБ. Антон Кутев не му остана длъжен: „Аз и Корнелия Нинова никога не сме били членове на БКП 18 души от вашата партия са били. Вдигнете ръце. Защото се срамувате.“

БСП поиска оставката на парламентарния шеф Димитър Главчев, но това беше отхвърлено от парламента. Той пък отговори: „Корнелия Нинова да беше станала председател на НС“. И обеща, че ако е „необходимият виновник“ е готов да понесе цялата отговорност, включително и да подаде оставка.

Потърсихме депутата от БСП Таско Ерменков, избран от Сливенска област за втори път, известен с категоричната си позиция и с острия си език, да коментира скандала, който разбуни парламента в последния ден на май.

Нормално ли е в най-представителната сграда в България да се говори на толкова груб език, г-н Ерменков? Сякаш се намираме в селска кръчма, а не в Народното събрание?!

– Обидно е за Народното събрание, защото това е езикът на омразата, на разделението, на неосъзнатата отговорност, която имаш, след като си влязъл в тази зала. Защото когато започваш да изказваш такива „мисли“ от тибуната на парламента, означава, че не живееш в днешния век. Замръзнал си някъде в миналото и се опитваш да го реанимираш. А това няма как да се случи. Борейки се с така наречените болшевишки идеи, на практика въвеждаш още по-страшни. Навремето репресиите от времето на Сталин са се ограничавали до синовете, в изказванията на колегата Гърневски стигнахме и до внуците.

– Вярвате ли, че декларацията, прочетена от Спас Гърневски, е подкрепена от всички депутати от ГЕРБ? Сред тях има интелигенти, млади и мислещи хора?!

– Ръкопляскаха му. Едва ли всеки един от тях поотделно би се съгласил с това,което беше казано в декларацията. Но при тях дисциплината е такава, сякаш името им е написано ГЕР(б).

– Димитър Главчев и Корнелия Нинова си размениха взаимно обвинения. Тя поиска оставката му. Той пък й хвърли ръкавицата – да е станала шеф на парламента, когато й бе предложено…

– И какво, ако беше станала? Щеше да стои отпред и да няма възможността да прави изказвания, да се занимава с регистрационна дейност, с четене на решения и натискане на звънеца за начало и край на работното време. Това е несериозно. Да не говорим, че в една парламентарна република, председателят на НС представлява държавата. Как опозиционен лидер да бъде парламентарен шеф. Предложението Корнелия Нинова да стане председател на НС беше един лек опит да ни направят по-послушни. Но той беше неуспешен.

– Корнелия Нинова обеща вашата парламентарна група да продължи да работи нормално въпреки поисканата оставка на Димитър Главчев. Можем ли да разчитаме, че няма да има бойкоти и протести, на каквито сме ставали свидетели неведнъж и дваж?

– Ние винаги сме работили нормално, в рамките на конструктивността на опозицията. Критикуваме грешките, показваме неморалното поведение на част от колегите,които като цветарки обиколиха сумати парламентарни групи. Даже стигнахме факторът „11:11: Пловдив“ едва ли не да се хвърля по очи и да коленичи пред премиера. И пак казвам, ние като опозиция ще защитаваме принципите, за които сме били избрани. Всъщност единствените сме, които си спазваме предизборната платформа.

–  Ако се върнем пак към декларацията, прочетена от Спас Гърневски. За какво ви говори тя? Сякаш се върнахме през 90-те години на миналия век с войнстващия антикомунизъм?

– Пак казвам, хората са замръзнали в една ситуация преди много, много години, когато може би това беше модерно, колкото и да беше неправилно. Другото ми обяснение по-добре да не го казвам, защото ще е обидно – свързано е със здравословно състояние.

– Спас Гърневски беше от СДС. И сега се държи точно като седесар от най-ранния период на партията, а не като гербер?

– Да. Точно това имам предвид. Той е един от тези, които опрашиха доста парламентарни групи. Видяхме го какво направи като кмет на Пловдив, как се провали. Той е точно фактора“11:11″, ако не се лъжа. Гърневски влезе не заради позицията, която има, а заради номера, който му беше отреден от жребия. И може би това е причината той да се опита да се нагоди към ръководството на ГЕРБ, да се покаже колко е правоверен. Но надявам се колегите от ГЕРБ да си спомнят поговорката „Прекален светец и Богу не е драг“./ПИК

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s