Окончателно съдът реши: Референдумът на Слава не е задължителен

Петчленен състав на Върховния административен съд -ВАС реши, че референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

 Решението на ВАС днес, потвърждава решение на тричленния състав, с което е постановено към преброените от ЦИК гласове да се добавят още около 500. Въпреки това броят им не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.
 Припомняме, че избирателната активност в националния референдум е била 50,59 на сто според 100 процента обработени протоколи на СИК в РИК.

Резултатът е по-нисък от последните парламентарни избори – около 51.26%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които да направят резултатите от допитването задължителни.

Припомняме, че Слави Трифонов излезе пред сградата на Народното събрание. Трифонов заяви, че протестните му действия ще продължат докато управляващите внесат за обсъждане резултатите от референдума.

Според Трифонов мажоритарния вот е много важен. Като пример той посочи, че ако във Франция е нямало мажоритарен вот, то е можело резултатите от изборите да бъдат съвсем различни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: