Няма връзка с Наско Скатов след Еверерест

Екипът на алпиниста Атанас Скатов, който днес изкачи връх Еверест, няма връзка с него, разкри пред БНТ Мария Илиева. По думите й те нямат връзка с телефона му, но според неговия джипиес в момента се намира в Лагер №2, а утре се очаква да слезе в Базовия лагер на екипа.
Припомняме, че българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин. Той  стъпва на най-високия връх за втори път. Първото му изкачване е на 24 май 2014 година от северната страна, докато сега се качи на Еверест по южния му ръб.
Скатов е бил на върха около 3.00 часа българско време тази нощ.
Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само 6 дни след като стъпи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения.

След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер ( 6500м.) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 човека ( алпиниста и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също се пое към вр. Еверест.

След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17.30ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.

Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s