Брюксел заплаши България: Приемате твърде малко бежанци. Взимайте от Италия или ЩЕ ВИ НАКАЗВАМЕ!

България трябва да престане да предявява предпочитания и да започне да приема бежанци от Италия, в противен случай ще започнем наказателна процедура.Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос днес, добавяйки, че това е последно предупреждение към София. Той поясни, че Комисията ще изчака само още един месец преди да започне да наказва, пише Днес бг.
„Това не е ултиматум, това е краен срок. Знаете, че има разлика между двете. Става въпрос за името на ЕС и за доверието в него“, заяви Аврамопулос в Страсбург.
България отказва да приема бежанци от Еритрея, които са мнозинството от 2200 души готови за преместване от Италия към вътрешността на континента. Според квотите, съгласувани между страните членки България трябва да вземе 140 души от Италия, но не е приела нито един.
Европейската комисия предупреждаваше София през последните два месеца, че не изпълнява ангажиментите си по бежанските квоти, но без реакция от правителството. Досега у нас са прехвърлени само 29 души, като остава да приемем още 1302-ма до септември.
Брюксел заплаши още Унгария и Полша, които не са взели нито един имигрант от Гърция и Италия, както и Словакия, която също не приема бежанци от Африка, пристигащи в Италия. Последно предупреждение е изпратено и в Прага, защото не е участвала активно в схемата повече от една година и е взела едва 12 души. Засега само на Австрия, която също не приема бежанци, й се разминава, защото външният министър Слободка е обещал на комисаря, че ще отворят страната си за бежанците.
Като цяло Еврокомисията е доволна от темпа на разселванията, с изключение на петте предупредени държави. От началото на годината са преместени толкова бежанци, колкото за цялата 2016 г. и според Аврамопулос е напълно осъществимо ЕС да прехвърли от Гърция и Италия всички 98 255 бежанци, договорени между страните членки.
18 418 бежанци са разселени от двете гранични държави във вътрешността на Европа, а 70% от обещаните 22 000 бежанци (16 163 души) от лагерите край Сирия вече са настанени в ЕС. България има проблем и по бежанците от лагерите, тъй като не е приела нито един от обещаните 50 сирийци от Турция.
Страните членки се разбраха да дават бежански статут основно на сирийци, иракчани и еритрейци.
Темпът на презаселванията от Турция, продължава да расте стабилно, като през последния месец са прехвърлени в Европа 1 077 сирийци. Общо 5 695 сирийски бежанци са били разменени срещу върнати от Гърция незаконни имигранти. Така на ЕС му остава да вземе още 25 040 сирийци по схемата един срещу един, включена в сделката за спиране на миграцията от март 2016 г.
Европейският парламент също призова страните членки да изпълняват обещанията си. В резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък , се настоява презаселванията да се правят по-енергично.
По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Гърция се намират около 50 000 мигранти, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. са пристигнали рекордните 181 436 души.
Advertisements

One response to “Брюксел заплаши България: Приемате твърде малко бежанци. Взимайте от Италия или ЩЕ ВИ НАКАЗВАМЕ!

  1. Ще ги приемем, спокойно…щом нас ни приемат…само че сами ще избягат като видят условията за живот. Би трябвало да са доволни и на коричка хляб с чаша вода,щом няма бомби над главите им, но виждаме, че предявяват големи претенции. Няма страшно да не ги приемем.Те идват на пълчища и скоро ще пренаселят Европа…ще станем по многобройни и от Китай, но ще преобладават те.Те са с ниско ниво на ингелигентност и се множат като циганите. Каквото-такова! Каквото ни кажат това ще правим.Ние сме послушни,много търпеливи…можем без нищо почти са живеем.Ето с малки заплати стоим на студено хрез зимата и не плащаме ток-само колкото за чая(без нищо друго) да сварим и за къпане.Билките си берем сами.Ядем по купичка ориз на обяд и за вечеря, а на другия ден картофена чорба. И конци не си купуваме,понеже сега е модерно да си съдран.Чудно си живеем!И на тях може пък да им хареса.И лапад има…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s