Малчуган от интерната в Драгоданово върна намерени пари

Дворът на СПИ „Христо Ботев“ в село Драгоданово е опасан с висока телена ограда, но на практика децата са на свободен режим, казва врид директорът Марин Маринов /на малката снимка/
Третокласник от придобилия скандална известност интернат „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово намери 20 лв и ги върна, съобщи временният директор Марин Маринов.

9-годишният Красимир попаднал на банкнотата край селския магазин, но наместо да я похарчи отишъл при преподавателя си с думите:“Господине, тези пари сигурна са на някоя баба или дядо. Хайде да им ги върнете!. За броени часове сумата била върната обратно на собственика й, който смятал банкнотата за безвъзвратно загубена.

„Това момченце е от крайно бедно семейство. То няма стотинки за една вафла, за него 20 лв са истинско състояние, но не ги прибра…“, обясни шефът на съществуващият от десетилетия интернат, който е нарочен от местните за закриване заради тежък инцидент със загинал мъж от селото, станал навръх Гергьовден.

Случаят с връщането на парите по случайност станал точно в деня, когато започнало разследването на смъртта на 64-годишният Георги Стойчев, чийто обезглавен труп открил 12-годишният Славчо от специализираното учебно заведение.

Всички 35 деца /30 момчета и 5 момичета/ са настанени в институцията с решения на съда след констатирани нарушения на обществения ред. Сред тях няма обаче осъдени или с висящи досъдебни производства.

„Те не се престъпници, повечето от простъпките им са в рамките на нормалното за тази възраст. Ако не бяха от трудни семейства /без родители или в тежко социално положение/ те най-вероятно щяха да продължат образованието си в нормални училища.За съжаление не малка част от тях идват тук напълно неграмотни. Режимът при нас е сравнително свободен. Хлапетата могат да излизат извън сградата и двора след учебните часове , но това става организирано, придружавани от възпитател или учител.Вечер спят заключени, има дежурен на етажа.“, коментира Маринов, който до преди няколко месеца е бил служител в системата на ДАНС-Сливен.

25 души, от които 4 местни се грижат за въдворените в СПИ „Христо Ботев“.17 от служителите са преподаватели, един е психолог. Заплатите са в рамките на 660 лв плюс 10 – процентова добавка за т.нар. „интернатни“. Щатът не е попълнен, и в момента се търси още един психолог за работа по проект. Изключително рядко родители идват да навестят хлапетата.Причината основно е финансова. Не са рядкост обаче случаите на бягства, и в момента за издирване са обявени няколко от момчетата.

Маринов е категоричен, че исканото закриване на учебното заведение в Драгоданово не е решение на проблема с престъпленията в селото.

„Наши представители бяха в интернета, запознаха се на място със ситуацията, очаквам докладът им ище го изпратя на министъра на образованието и науката. Нека не избързваме със заключенията.“, заяви пред „Монитор“началникът на регионалния инспекторат при МОН-Сливен Бисерка Михалева.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s