КЪДЕ ПОТЪНАХА ПАРИТЕ ОТ САНИРАНЕТО В СЛИВЕНСКО?!

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

УВАЖАЕМИ  Г-Н МИНИСТЪР НА МРРБ,

 

Правя следното допълнение към изпратените от мен материали. В пресата ексминистър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че там, където са направени неправомерни разходи при санираните, парите ще се плащат  от кметовете /разбирай бюджетите на  общините/.

 

Такива разходи, които нямат нищо  общо със санирането и  енергийната  ефективност, са направени  при санирането на двата блока в гр. Твърдица.

Посочвам конкретни  разходи, които нямат нищо общо с енергийната ефективност:

 

  1. Във всички апартаменти от двата блока е направена инсталация и са монтирани домофони.

 

  1. Изградена е инсталация до всеки  апартамент, с цел да може дистанционно от апартаментите да се извършва отваряне на входната врата  на съответният вход. Става въпрос за общо 7 входа от двата блока и 94   апартамента.

 

  1. Монтирани са пожарни щрангове във всеки вход.

 

  1. В единият блок са монтирани на стълбищните парапети метални тръби и на самите входове по подовете е поставен гранитогрес.

 

  1. Монтирани са окачени тавани по стълбищата на всички етажи на седемте входа от двата блока.

 

  1. Считам, че укрепването на колоните с метални планки на южния блок е също неправомерен разход.

Вярвам, че ще направите проверка по посоченото, както  и по предоставената от мен  информация за други нарушения /неподменени дограми и санирани предварително  апартаменти/.

 

С уважение: ИНЖ. МЕТОДИ МЕТОДИЕВ

 

На вниманието на Министъра на РРБ – гр. София

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

През 2016 г. в община Твърдица се извърши санирането на два блока. Същото завърши есента.

 

Изхождайки от сключения договор за санирането на двата блока, правят впечатление следните факти:

 

  1. Договорите за възлагане на санирането са сключени от кмета на община Твърдица на 30.10.2015 г. Общата стойност за санирането на двата блока по този договор е 2 436700 лв. без ДДС.

 

2.В първият блок /ул. „Княз Борис I“бл. 73,74 и 75/ има 50 апартамента. Стойността за санирането на блока по договор е 1 323 925 лв. без ДДС.

 

  1. Във вторият блок /ул. „Княз Борис I“бл. 52, вх. А, вх.Б и вх. В/ има 44 апартамента и партерен етаж с магазини. Стойността за санирането на блока по договор е 1 114 925 лв. без ДДС.

 

Информацията за този договор е изпратена от кмета на общината до АОП с № 6358 на 24.11.2015 г.

 

При положение, че половината от тези суми по договора са за закупуване на материали и суровини за санирането, то имаме още около 240 000 лв. ДДС. Така общата сума за санирането на двата блока достига 2 680 000 лв. Разделяйки тази сума на броя на санираните апартаменти, получаваме усреднена стойност за апартамент в размер на 28 500 лв. с ДДС .

 

Това е нереалистична стойност за извършеното саниране на един апартамент. Според кмета на  общината това е реалната стойност. Не мисля така! Знам, че по документи всичко ще е изрядно, но това не значи, че стойностите за санирането не са завишени поне двойно.

 

Реалните сметки показват, че средната стойност за санирането на един апартамент с включени материали с ДДС, труд, осигуровки, печалба за строителя в размер на 20%, проектиране и издаване на технически паспорт не надвишава 10 000 лв. Тази стойност за саниран апартамент се доказва и от думите на Б. Борисов, че те са направили безвъзмезден подарък на хората от тези блокове в размер на 10-12 000 лв. Тук не коментирам, че това е дискриминация спрямо останалата част от българският народ, с чиито пари се върши прословутото саниране. По този начин се настройват едни наши съграждани срещу други.

 

Тук имам и още един въпрос – намалена ли е стойността на санираните блокове, с толкова, колкото е стойността на санираните преди това от собствениците апартаменти? Реално има апартаменти, на които не е сменяна и дограмата, защото собствениците им я бяха сменили преди това.

 

Отбелязвам и фактът, че партерният етаж на втория блок изцяло е съставен от магазини. Не знам дали програмата за саниране позволява да се извърши санирането на тези обекти за сметка на държавата. Това е въпрос, който следва да намери своя отговор.

 

Според кмета, сумите са реални и са платени. Ако това е така, една проста сметка сочи, че значителна част са усвоени неправомерно, чрез завишена себестойност на материалите  и труда!

 

От  приложените  снимки се вижда, че голяма част  от  дограмите на блока са подменени  от собствениците преди санирането.

 

В първия блок /ул. „Княз Борис I“бл. 73,74 и 75/ преброих, че  не по-малко от 60 бр. от прозорците не са подменяни. Това е около 30% от общия  им брой. Отбелязвам, че 10-12% от апартаментите бяха санирани от собствениците им с 5 см. изолация. Върху тази санировка само беше добавен втори пласт от още 5 см.

 

Подобна е ситуацията и със северния блок – ул. „Княз Борис I“бл. 52, вх. А, вх. Б и вх. В.

 

Интересното е, влизат ли посочените  дейности в плащанията към фирмите? Казано накратко – платено ли  е за нещо, което не е направено?

 

Посочените два блока са масивни тухлени и със здрава мазилка. Защо не бяха санирани панелни блокове, който са в окаяно състояние? Може би тук е важно да се отбележи, че в единия блок живее зам.-кметът по строителството. Съпругата му, както и той, се занимават с проектиране. Изготвените от тях проекти се предоставят на фирми, с които те работят. Коментира се, че бащата на съпругата на зам.-кмета работи в МЗХ и съдейства да се одобрят проекти, изработени  от дъщеря му и зет му. Ако  това е така, имаме конфликт на интереси.

 

Считам, че е необходимо да се назначат независими вещи лица, които на място:

 

– да оценят колко струва извършеното при санирането на двата блока;

 

– да определят намалена ли е стойността на ремонта с цената на посочете  подобрения от собствениците /сменени дограми и направена санировка/;

 

-извършени ли са всички дейности, описани в проекта във всеки  апартамент и ако не са, да се каже платено ли е, въпреки това, за тях /примерно, скрити ли са тръбите за ВиК с куфари от гипсокартон във всички апартаменти, поставени ли са всички подпрозоречни дъски и др./

 

Една средна  сметка за цената на извършените  дейности за един апартамент показва следното.

 

1.За  апартамент  средно санираната  площ /стени и таван на мазите/ – 60 кв. м.

 

Цената за полагане на кв.м изолация /25 лв. материали, труд 25 лв. и печалба 20%. Общо 60 лв. ЦЕНАТА ЗА  АПАРТАМЕНТ Е 3 600 ЛВ.

 

2.Подмяна  дограма – между 1500-2000 лв. за  апартамент /качеството   е ниско/.

 

3.Хидроизолация  – покрив  от 1000 кв.м.  – 50 000 лв. – материали, труд и печалба. За апартамент 1 000 лв.

 

4.Подмяна ПВЦ тръби за  отпадни води /около  6-8 м. за  апартамент/  и за питейна вода вертикален водопровод. Средно  около 500 лв. за   апартамент.

 

5.Коридори – осветление, окачени тавани,  боядисване, домофони, др. – 50 000 лв. Средно 1000 лв. за  апартамен.

 

  1. Укрепване колони – състои се в опасването  им  от  четири реда планки чрез заваряване през 50 см. Планките са с дебелина  5 мм и ширина 12-15 см. Цената за  тази дейност не  може да  е по-голяма  от 70-80 лв. за колона /около  2 колони за апартамент/.

 

Общата стойност  за  ремонта на  един апартамент /1, 2, 3,4,5 и 6/ възлиза на 8 250 лв.

 

Обследване, проектиране и паспорт за  енергийна  ефективност /ако  има паспорт/ – 1000 лв. за апартамент.

 

Получената  реална цена  е приблизително около  9 250 лв. Закръгляме  я на  10 000 лв. за  апартамент.

 

По договора за първият блок /ул. „Княз Борис I“бл. 73,74 и 75/ имаме, че  цената за  апартамент  е 26 000 лв. без ДДС. С  ДДС цената  достига 31 000 лв.

 

Въпросът е  реална  ли  е тази  платена цена? Ако не  е  реална, къде са  потънали  парите между действителната стойност и платените пари?

 

Знам, че по договор и документи всичко ще е изрядно, но си позволявам да твърдя, че реалната стойност на посочения ремонт не надхвърля  посочената  от мен сума!

 

Поздрави:

 

ИНЖ. МЕТОДИ МЕТОДИЕВ

Афера.бг

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s