Д. Танева: Допуснати са две стратегически грешки в българското земеделие – при реституцията и при преговорите за членство в ЕС

Най-важният документ за земеделието ни е Поземленият кодекс, смята бившият министър

Най-важният, стратегическият документ за развитието на българското земеделие е Кодексът на поземлените отношения. Това коментира в ефира на БНР бившият земеделски министър Десислава Танева, днес председател на ресорната комисия в Народното събрание.

Тя увери, че ще работи активно за изработването на този нормативен акт в дебати със земеделската общност. „Фундаментът на развитието на земеделието в България са поземлените отношения“, обясни още тя.

Според Танева са допуснати две стратегически грешки, които пречат на развитието на земеделието у нас – при реституцията през 90-те години на миналия век и през 2005 година, когато са водени преговори за членство в Европейския съюз (ЕС).

„Всяко закъснение в осъвременяването и направата на устойчиви поземлени отношения вреди на нормалния земеделски ресурс, с който разполагаме“, смята бившият земеделски министър.

Тя посочи, че трябва да бъдат направени още реформи в хидромелиорациите, предвид състоянието на „Напоителни системи“.

Нужни са още и промени по отношение на борбата с градушките, защото промените в климата правят тези събития много по-чести, посочи тя.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s