9 май – храмов празник на църквата „Св. Николай Летни“ в с. Жеравна

9 май 2017 година. Европа чества 72-годишнината от края на Втората световна война. 9 май е определен и като Ден на победата и Ден на Европа. Още от ранни зори медиите шумно огласят ефира и информират народа за това важно събитие, очертало хода на световната история за десетилетия напред.

На 9 май Православната църква чества и едно друго, не по-малко важно за целия православен християнски свят събитие – Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). На това събитие обаче малцина отдадоха достойна почит.

През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, Светителят в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Николай, където и до днес се покоят благодатните мощи на великия древен светител. Този църковен празник в България е известен като „Св. Николай Летни”.

Една от най-красивите църкви с това име е в сливенското село Жеравна.

Селото е разположено в средния дял на Стара планина, близо до гр. Котел. Средната надморска височина е около 600 м, а най-високият в землището е връх Разбойна – 1128 метра. Селището се заселва през ХІІ век, а през ХVІІІ в. става голям църковно-просветен, занаятчийски и културен център. В селото има метох на Хилендарския манастир, запазен и до днес. Счита се, че именно там е направен преписът на „История славянобългарска”.

Жеравна е световноизвестен резерват и е сред стоте национални туристически обекти в България. Има легенда, че земите около Жеравна са били притежание на сестрата на цар Иван Шишман, която е била жена на султан Мурад, затова по негово време селото получава статут на освободено от данъци селище.

В Жеравна са родени известни личности от Възраждането, като Райно Попович, Тодор Икономов, Сава Филаретов, Васил Стоянов, Йордан Йовков и др.

Църквата ”Св.Николай Летни” е построена през 1834 година. Вкопана е в земята и представлява трикорабна базилика. Иконостасът и иконите са дело на резбари и иконописци от Тревненската школа, като най-известен е Йоаникий Папавитанов. Стенописите са дело на зографите Йордан Михайлович от Елена и Георги и Генчо от Трявна. В храма е подредена богата експозиция от икони, църковна утвар и каменна пластика.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s