Президентът връчи новите пагони на сливналията ген.-майор Михаил Попов (СНИМКИ)

В навечерието на Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев удостои днес, 5 май, с висше военно звание офицери от Българската армия. На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, служебният военен министър Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, генерали и офицери, съобщава .

С указ на президента Румен Радев бригаден генерал Михаил Попов, който доскоро бе командир на 68 бригада „Специални сили“, е освободен от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и е назначен на длъжността командир на Сухопътните войски. Той получи също висше офицерско звание „генерал-майор”. Бригаден генерал Данчо Дяков беше удостоен от държавния глава с висше офицерско звание „генерал-майор”.

Ген. Михаил Попов е роден на 23.12.1963 г. в Сливен. През 1981 г завършва гимназия „Д.Чинтулов” гр. Сливен; 1981 г. – 1985 г. ВНВУ „В.Левски” – гр. Велико Търново; 1992 г. – 1994 г. ВА „Г.С.Раковски”; 2005 г. – 2006 г. Военен колеж на СВ на САЩ в Керълайл. От 2015 година е заместник-командир на Сухопътните войски. Бивш командир на силите за специални операции на армията. Бил е старши национален представител на български контингент в Тампа, Флорида

От името на удостоените с нови висши военни звания офицери, генерал-майор Михаил Попов благодари за получените воински звания и заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия недокомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски.

„Ние разчитаме на Вас, господин президент и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставим, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства“, каза още в словото си генерал-майор Михаил Попов и увери, че ще бъдат положени всички усилия за утвърждаване авторитета на Въоръжените сили и за тяхното по-добро бъдеще.

По традиция, след церемонията по удостояване с висше военно звание беше отслужен празничен молебен в църквата „Свети Георги Победоносец“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s