Изследват чешмите в Балкана и частни кладенци до закрити уранови мини

„В и К“ в Сливен ще изследва физикохимичните и микробиологичните показатели на водата от най-посещаваните горски чешми в Балкана. Инициативата е част от новото споразумение, което дружеството сключи със сливенската фондация „Стария бряст“, за опазване на екосистемите, водите и горите в Сливенския регион – съобщи „Труд“.

Анализът на пробите ще бъде извършен в независими лаборатории, посочени от екоминистерството, както и в лабораторията на „В и К“, чието акредитиране ще приключи до края на годината. Предстои да бъдат установени и обследвани и частните кладенци и напоителни съоръжения във вилната зона на Сливен, която се намира в непосредствена близост до бившите уранови рудници. Гражданите ще бъдат уведомени за резултатите.

От „В и К“ и „Стария бряст“ откриват инициатива, с която вододайната зона на язовира за питейна вода „Асеновец“ край Сливен да получи статут на защитена територия. Целта е да се спре сечта в околните горски площи. „Опазването на горите има сериозно отношение към водосбора на района, към дебита и чистотата на водните количества“ – коментираха от водоснабдителното дружество. От там допълниха, че изсичането на горите край Котел, например, е навредило сериозно на обема и характеристиките на котленската изворна вода.

 

Advertisements

One response to “Изследват чешмите в Балкана и частни кладенци до закрити уранови мини

  1. Всичко което е с пари, веднага се захваща от ВиК защо в предните пеяр публикации ВиК каза, че не са техни задължения водоизточниците който не са тяхна собственост, а сега какво правим?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s