Десислава Танева или Румен Порожанов – след часове става ясно кой ще „кара аграрната машина“ в новия кабинет?

Наближава краят на преговорите за съставяне на правителство, а това активира политическата лотария – „Кой, коя министерска машина ще подкара?“

Вече отчетливо в пространството се спрягат две имена за най-високия пост в земеделското министерство. Това са г-жа Десислава Танева – бивш министър на земеделието и храните и г-н Румен Порожанов – бивш шеф на фонд Земеделие, който бе назначен на този пост именно от г-жа Танева.

И двете кандидатури предизвикват въпроси.

Би ли могла г-жа Танева да изпълнява задълженията си въпреки бременността си?

По адрес  на  г-н Порожанов въпросът ще касае изчистване на имидж заради скандалните акции на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)  във времето на неговото управление на фонда през 2016-та година. Тогава агенти нахлуха в ДФЗ след публикация в   сайта „Биволъ“, която разкриваше без да посочва източника си на информация съмнения за конфликти на интереси и злоупотреба с власт за лично облагодетелстване на служител на фонда.

Г-н Порожанов предположи за евентуален поръчител на скандала “ бизнесмена #КОЙ“, който пък бил с редица спрени проекти по селската програма.

Като цяло засукан и смущаващ сюжет, без за има кой знае какъв ефект, освен последвалата оставка на набедения тогава шеф на отдел Янаки Червеняков.

Припомняме, че първата оставка в аграното министерство поискана от служебния министър Христо Бозуков бе на Румен Порожанов, а за официална  причина се посочи спада на доверие към агенцията.

Министерството на земеделието и храните е в челната тройка на най-богатите ведомства.

Института за икономически изследвания при БАН изготви доклад, който осветлява икономическото развитие и политика на страната към 2016 г.  По данни на този доклад Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е най-голямото министерство като бюджет, брой заети, брой административни и други звена на подчинение на министъра към икономическия блок на Министерски съвет.

За това който и да бъде новият министър, ще кара една доста мощна и агресивна машина. Към нея ще са насочени погледите, волите и неволите на стотици хиляди земеделски стопани от множество сектори, които и към днешна дата имат неуредени въпроси, неизплатени средства по мерки, нормативни неясноти и опасност от това да изпаднат в колапс.

agro-journal.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s