Юлияна Колева призна: Съдебната система в България върви с политическите победители!

„Споровете в съдебната власт са били не по-малко драматични, а само по-малко видими“. Това заяви сливенката Юлияна Колева – член на ВСС, която гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич, за да коментира темата за последните скандали във ВСС и ЦУМ-гейт.

Тя коментира и думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който твърди, че срещата между Дончев, Гергов и Цацаров е била „на повикване“ и посочи, че няма такива факти. По думите й, факт е, че скандалът е налице и обществото се занимава с него като припомни, че по същия неетичен начин излязоха записите по казуса „Яневагейт“.

„Това не ни дава повод да постъпваме по-неетично. Ние трябва в най-бърз порядък да направим нашите справки и по много лесен начин може да се установят фактите“, подчерта Колева.
„Важно е в случая тази среща, която сигурно 9/10 от обществото отчитат като грешка на главния прокурор поне като негово външно поведение и дали тя се е отразила по някакъв начин в дейността на прокуратурата“, посочи Юлияна Колева.

Именно заради това, по думите й, е важно да има проверка – за да се разсеят всякакви съмнения. Тя призова да се дадат фактите на мислещите хора, които да направят своите изводи. Членът на ВСС коментира и въпроса за лобитата във ВСС, анализирайки как се отразяват събитията в медиите, свързани с Делян Пеевски и на Иво Прокопиев.

„Съдебната система не е вярна никому до гроб. Тя обикновено върви след политическите победители или след хора, които по някакъв начин са спечелили нейното доверие за известно време“, посочи Колева.

„Въпросът е, че хората, за които аз мога да гарантирам, че имат почтено поведение в съвета, имат различни убеждения и виждания как трябва да се администрира съдебната власт и имат много различен начин на мислене“, посочи Колева.

„Контактите между изпълнителната власт и съдебната са неизбежни“, каза още тя. „Ако на фона на трите избора в момента се направи нов избор измежду тримата кандидати, аз пак бих гласувала за г-н Цацаров, но и силни професионални страни“, подчерта Колева.

„Огромните очаквания на обществото към фигурата на главния прокурор, хвърлянето на всички недостатъци на прокуратурата върху фигурата на главния прокурор, го довеждат до ситуацията той да е в постоянно напрежение, което понякога му създава имиджа на прекалено избухлив, деспотичен и не винаги успява да сдържи емоционалните си оценки и изблици. Но хора, далеч не натоварени с толкова тежки отговорности и ангажименти, също не успяват. Вероятно има и неща, които ние не знаем, но никога не съм говорила и не желая да говоря за неща, за които не съм сигурна“, подчерта Колева.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s