Станка Златева: Разполагаме с огромен потенциал в борбата, успехите ни тепърва предстоят!

Петкратната световна и шесткратна европейска шампионка получи съвсем наскоро – в началото на март – поредното високо признание за приноса си към българската борба и българския спорт въобще, като официално бе стартирано строителството на залата й в Сливен.

Доказала се на тепиха, а нееднократно и извън него, Златева вече пое по първите стъпки в новото си професионално амплоа – на треньор и специалист по борба.

Какви са очакванията за собственото й развитие, показателен ли е интересът към българската борба, със заявените над 350 участника за предстоящото издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“, липсва ли й състезателната кариера и на какво се дължат успехите ни в борбата – лично от Станка Златева, специално за ТОПСПОРТ:

Как се чувстваш напоследък, при цялото това внимание, което ти беше оказано, основно във връзка със строителството на новата ти зала в Сливен?
– Чувствам се страхотно. Наистина се радвам, че това което започнахме стана достъпно за широката аудитория. Интересът определено беше сериозен и няма как да не съм доволна от това.

Откриването на съоръжението беше уважено от представители на местната власт, както и от ръководни фактори на държавно равнище. Гласувано ти беше доверие, което със сигурност си заслужила, предвид всичко, което си направила за България в спорта.
– Да, наистина. И ще се постарая да оправдая напълно това доверие. Много съм благодарна на Красен Кралев и на кмета на Сливен – Стефан Радев за това, че направиха реализирането на проекта възможно. Оттук-насетне каквото зависи от мен, ще бъде сторено. Работата по проекта определено не беше лесна, така че имах нужда от подобна сериозна подкрепа.

Снимка 284367

Следващата крачка, след като залата бъде завършена, ще бъде да я напълниш с дечица, които да тренират.
– Честно казано аз вече работя по въпроса, като имаме деца, които не само тренират при мен, но и вече участваха в първите си състезания. Имаме много големи таланти и се надявам в съвсем скоро време да можем да се радваме на успехите им.

Някак много бързо се развиха събитията при теб. Премина скоростно към следващата фаза от професионалното си развитие.
– Може да се каже. Не го мислих много и не загубих излишно време в прекалено много преценки и сметки. Реших и го направих. Мога да дам още много на борбата, макар и не пряко – от самия тепих.

Няма как да не ти липсва този тепих. Чувстваш ли на моменти, че можеше да продължиш още малко своята състезателна кариера?
– Дали ми липсва или не – няма значение за мен. Просто затварям очи, отварям ги пак и продължавам нататък. Така постъпвам аз. Не обичам да отделям излишно време в размисли за нещо, което виждам, че няма начин да се случи.

Колко различна е емоцията между това да побеждаваш лично ти самата на тепиха, и това да гледаш как твоите борци го правят?
– Емоцията твоите състезатели да побеждават е изключителна, можете да бъдете сигурни в това. Да наблюдаваш как предаденият от теб опит се вижда пряко на тепиха. Как указанията и усилията ти се материализират от борците ти.

Снимка 284357

Преди време, още докато се състезаваше, много специалисти признаваха, че имаш сериозни треньорски заложби. Заради емоцията ти около тепиха, докато се бори твой съотборник, заради напътствията ти, които още тогава даваше на всички онези „колеги“, с които заедно покорявахте връх след връх в един от най-българските спортове, както обичаме да наричаме борбата.
– Може би наистина е било така. Тепърва предстои да трупам опит и надявам се да се радвам на победите на моите възпитаници. Благодарна съм на всички, които са видели подобни заложби у мен. Дали са били прави или не – ще разберем в бъдеще.

Кои са големите ни имена в момента в борбата, според теб? Класици, свободняци, жени?
– Разполагаме с огромен потенциал. Това е безспорно. Иво Ангелов е доказан професионалист, световен и европейски шампион. Михаил Ганев, Владимир Дубов, новите ни таланти, сред които Георги Вангелов и още много имена мога да изредя, но не искам да пропусна някого. При жените също е много добра ситуацията с Мими Христова, Тайбе Юсеин, чийто качества всички познаваме, Миглена Селишка и другите момичета, които ще искат да се докажат и да получат поле за изява. Много са. Наистина не бива да ги изброявам поименно, за да не пропусна някого. Всички в нашия спорт се уважаваме много и стискам палци за всеки от тях да проведе и завърши сезона си подобаващо. Имаме настояще, а и бъдеще в борбата. Това е най-важното.

Как би отговорила на критиците на този спорт, според които интересът към борбата не е достатъчно сериозен? Не само в страната, но и в световен мащаб?
– Интересът да не е сериозен? Как така? Ще им отговоря по следния начин – на едно от последните състезания, на които бях – за деца – имаше 300 участника. Надявам се това да им е достатъчно като отговор. Няма спад в интереса към борбата. Не е сериозно това. Виждате колко много хора работят, а и колко много влагат средства, за да върви борбата все по-напред. Успехите няма да спрат. Те тепърва предстоят. Уверена съм в това.

Снимка 284356

Какво можем да очакваме от теб в най-близко бъдеще?
– Очаквайте да работя, да се трудя заедно с всички около мен и да побеждаваме. Винаги това е била целта ми. Иначе за какво е всичко?

Снимка 258874
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: